Betiltanák a síiták pártjait Bahreinban

2011.04.15. 07:18
A tüntetések erőszakos leverése után egy hónappal megkezdte a politikai leszámolást is a bahreini kormány. Be akarják tiltani a legnagyobb ellenzéki pártot, a 40 fős parlamentben 18 mandátummal rendelkező Vefakot is. A Vefak nem vett részt az erőszakos megmozdulásokban, és nem követelte a királyi család eltávolítását, csak a monarchia alkotmányos átalakítását.

A legnagyobb bahreini ellenzéki párt, a Vefak, illetve a kisebb, de radikálisabb Iszlám Akció betiltását kezdeményezte a bahreini igazságügyi miniszter a kormányellenes tüntetések vérbe folytása után egy hónappal. A Vefak és az Iszlám Akció is az ország többségi, de elnyomott síita lakosságát képviseli.

Az igazságügyi minisztérium szerint a két síita csoportosulás megsértette az alkotmányt és a hatályos törvényeket, kárt okozott a társadalmi békének és a nemzeti egységnek, tiszteletlenségre bujtogatott az intézményi rendszerrel szemben.

A hatóságok több mint háromszáz síita aktivistát tartóztattak le, és az állami vállalatoknál tömegesen bocsátottak el síita alkalmazottakat, mert részt vettek a több szabadságot, a hátrányos megkülönböztetés felszámolását és a valódi alkotmányos monarchiát követelő megmozdulásokon. A letartóztatottak közül legalább négyen életüket vesztették a börtönben.

A Vefak betiltása sajátos döntés, a kormány korábban nem támadta a pártot, amely ugyan alkotmányos monarchiát követelt, de nem csatlakozott a kisebb ellenzéki csoportnak az uralkodó al-Kalifa család hatalmának megdöntését szorgalmazó felhívásához.

A Vefaknak 18 képviselője van a 40 fős törvényhozásban, de képviselőik lemondtak mandátumukról, amikor a kormány erő alkalmazására utasította a rendfenntartó erőket, majd az öböl menti országokat hívta segítségül a tüntetések elfojtásához. Hivatalos adatok szerint az erőszakos összecsapásokban 24 ember vesztette életét, közülük három rendőr volt.

A kormány arra számít, hogy a bíróság egy hónapon belül meghozza a döntést a két síita párt azonnali hatályú feloszlatásáról. Hangsúlyozta, hogy a jogi lépések a párt, s nem a tagság ellen irányulnak. Hozzátette, hogy a síiták létrehozhatnak újabb pártot, ha a Vefakot feloszlatják.

Az amerikai kormányzat nyugtalanságának adott hangot a hírek hallatán, s reményét fejezte ki, hogy a bahreini vezetés felülvizsgálja döntését. Mark Toner külügyi szóvivő közölte, hogy felszólítják a bahreini kormányt az egyesülési jog és szólásszabadság tiszteletben tartására, valamint a politikai pluralizmus fenntartására. Jeffrey Feltman közel-keleti ügyekben illetékes államtitkár-helyettes a jövő héten Bahreinbe utazik, hogy megpróbáljon tárgyalni minden érintett féllel.  • Tippek
  • Lakáshitel