Bernadett
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Sikeres lett az amerikai rakétaelfogó teszt

2011.04.15. 15:38 Módosítva: 2011.04.15. 15:39

Az amerikai hadsereg pénteken bejelentette, hogy sikerrel végrehajtotta eddigi legnehezebb rakétaelfogó kísérletét: Lockheed Martin és a Raytheon rendszerek alkalmazásával lelőtt egy közepes hatótávolságú ballisztikus célpontot a Csendes-óceán fölött.

A Pentagon rakétavédelmi hivatalának (MDA) közleménye szerint a kísérlet megmutatta, mire képes első szakaszában az új "európai szakaszolt adaptív megközelítés" (EPAA), amelyet Barack Obama elnök 2009 szeptemberében jelentett be Európa és az ott állomásozó amerikai erők védelmére.

Ez volt "az eddigi legnagyobb kihívást jelentő teszt", először fogtak el egy hajóról indított, Lockheed gyártmányú Aegis védelmi rendszerrel egy 3000 kilométernél nagyobb hatótávolságú céltárgyat. Ugyanakkor ez volt az első Aegis-kísérlet, amely egy másik, távoli radarállomás által gyűjtött adatokra támaszkodott.

RTXQ4OM

"Az, hogy távoli radar adatainak felhasználásával tudunk szembeszállni egy ballisztikus rakéta fenyegetésével, nagyban növeli a (Raytheon által gyártott) SM-3 rakéta harci mozgásterét és a védett területet" - hangzik a közlemény.