Feljelentették az MKP elnökét

2011.04.20. 16:26

Feljelentette a Jan Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a Magyar Koalíció Pártja frissen megválasztott elnökét, Berényi Józsefet. A parlamenten kívüli, ám komoly önkormányzati erővel bíró MKP elnöke ellen az a vád, hogy kérte a magyar állampolgárság felvételét. Márpedig Szlovákiában a kettős állampolgárságról szóló magyarországi törvényre válaszul olyan szabályt hoztak tavaly, ami szerint automatikusan elveszti szlovák állampolgárságát az, aki egy másikat is kér.

Berényi az SNS szerint nem lehetne egyetlen politikai pártnak sem elnöke, mivel a törvény értelmében azt csak a felnőttkorú, jogilag teljes cselekvőképességű személyek láthatják el. Márpedig ha Berényi már megkapta a magyar állampolgárságot, akkor elvben a szlovákot el kellett veszítenie.

Az MKP elnöke a Bumm.sk portálnak azt mondta, hogy kíváncsian várja a szlovák hatóságok konkrét fellépését. "Az SNS szokásos magyarellenes kirohanásait már megszoktuk, az igazán érdekes az lesz, mit lép erre a belügyminisztérium, miként kezeli a kormánykoalíció. Kíváncsian várom a fejleményeket".

A mostani szlovákiai kormány enyhítené a Fico-kabinet utolsó napjaiban hozott szigorú állampolgársági törvényt. A mindössze négyfős koalíciós többség azonban egyelőre nem tudta elfogadni a törvény módosítását, mert a liberális SaS nevű párton belül működő egyik miniplatform ehhez nem járult hozzá.