Tüntetők tucatjait lőtték agyon Szíriában

2011.04.22. 19:59

A Bassár el-Aszad elnök bukását követelő tüntetések öt hetének legvéresebb napja volt pénteken Szíriában, írja a BBC. A biztonsági erők éles lőszerrel és könnygázzal próbálták feloszlatni a demonstrálókat az arab ország több városában. Az Emberi Jogok Szíriai Bizottsága nevű, londoni székhelyű emberi jogi szervezet közleménye szerint 72 embert agyonlőttek, több százat pedig megsebesítettek.

A pénteki ima után az ország több nagyvárosában özönlöttek az utcára a tüntetők. "A nép a rezsim bukását akarja" - kiabálták a demonstrálók Damaszkusz egyik külvárosában, Dumában, ahol mintegy 40 ezer tiltakozó vonult az utcákra. Szemtanúk legalább öt holttestet láttak kiterítve egy kórház előtt. Az áldozatok mindegyikével golyó végzett.

A dél-szíriai Deraa tartományban, ahonnan öt héttel ezelőtt a tüntetési hullám elindult, több városban is tartottak demonstrációkat pénteken. Az egyik településen a tiltakozók a polgármesteri hivatal előtt vonultak fel, és a rendőrök ekkor lőttek a tömegbe. Az incidensben egy 11 éves kisfiú is életét vesztette, számoltak be a helyszínről szemtanúk. Egyikük az AP hírügynökségnek azt mondta: záporoztak a golyók körülöttük. Halálos áldozatai voltak a tüntetéseknek a közép-szíriai Homszban, és a délen található Izra városában is.