Távozik a jemeni elnök

2011.04.23. 22:15
A jemeni kormánypárt elfogadta a Perzsa-öböl menti arab országok által a jemeni belpolitikai válság rendezésére kidolgozott tervet, amely előirányozza Ali Abdullah Száleh elnök heteken belül történő távozását a hatalomból - közölte szombaton a párt szóvivője. A jemeni ellenzék üdvözölte a rendezési terv főbb elemeit.

Az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) azért dolgozta ki a politikai tervet, mert Jemenben január vége óta példátlan tömegtüntetéseken követelik az országát 32 éve irányító Száleh azonnali távozását a hatalomból.

Ali Abdullah Száleh
Ali Abdullah Száleh

A tunéziai és az egyiptomi elnököt a hatalomból elűző tüntetések mintáján felbuzdulva a jemeni demonstrálók immár a harmadik hónapja, szinte nap mint nap több tízezren vonulnak az utcára, hogy követeljék Száleh lemondását, a rendkívüli szegénység és a korrupció felszámolását. Sok tüntető életét vesztette a biztonsági erőkkel vívott összetűzésekben. A rendezési tervnek az a célja, hogy megakadályozza az arab ország még nagyobb káoszba süllyedését.

Tárik Sami, a jemeni kormánypárt szóvivője közölte: a párt tájékoztatta a GCC-tagországok külügyminisztereit arról, hogy maradéktalanul elfogadja a rendezési tervet.

Ennek értelmében Száleh az ellenzékkel kötendő megállapodás aláírása után egy hónappal átadja hatalmi jogköreit alelnökének, cserébe családjával és közeli munkatársaival együtt mentesül a felelősségre vonás alól. Az elnök mandátuma csak 2013-ban járt volna le.

Engedtek

A felelősségre vonás elmaradása a rendezés központi eleme. Az ellenzéki pártok koalíciója ezt mindeddig ellenezte, szombaton viszont közölte, hogy elfogadja a rendezési terv főbb részeit. Az ellenzék egyetlen pontot nem fogad el, a nemzeti egységkormánynak a tervben szintén előirányzott létrehozását - mert nem bízik meg a majdani kabinet többi tagjában -, de már nem látja olyan alapvető akadálynak, amely meggátolná a rendezési terv valóra váltását.

A terv alapján az ellenzék beszüntetné a tömegdemonstrációkat, s később választásokat tartanának.

A jemeni kormánypárt döntésének nyilvánosságra kerülése után az Egyesült Államok felszólította Szálehet, hogy "azonnal" kezdje meg a politikai átmenetet az arab országban.  • Bérelnék
  • Bankszámla