A pápa a líbiai harcok befejezését sürgeti

2011.04.24. 17:59
XVI. Benedek a líbiai harcok befejezését, párbeszédet és a diplomácia szerepvállalását sürgette húsvét vasárnap a vatikáni Szent Péter téren a Rómának és a világnak szóló áldásában.

"A líbiai konfliktustól szenvedőknek emberbaráti segélyben kell részesülniük" - jelentette ki a katolikus egyházfő, és arra kért minden országot, hogy legyenek együttérzőek a sok afrikai menekülttel, és "lássák őket szívesen". Hozzátette: a politikának Észak-Afrikában és a Közel-Keleten is mindenki tiszteletén kell alapulnia. A pápa az Urbi et Orbi áldással zárta húsvéti szentmiséjét, amire hírügynökségi jelentések szerint több, mint százezer ember gyűlt össze, megtöltve a Tiberis folyótól a Vatikánig nyúló sugárutat. A Szent Péter teret Hollandia ajándéka, 42 ezer virág és növény díszítette.

"Miközben a mennyekben béke és boldogság honol, sajnos a Földön ez nem így van. A mi világunkban a húsvét örömével szöges ellentétben áll az a sok könny és panasz, amely nélkülözésből, éhínségből, betegségekből, háborúkból és erőszakból fakad. Kívánom, hogy Észak-Afrika és a Közel-Kelet minden országának állampolgárai, különösen a fiatalok, tegyenek a közjó elősegítéséért és egy olyan társadalom felépítéséért, amelyben legyőzik a szegénységet, és minden politikai döntést az ember iránti tisztelet vezérel. A béke és az emberi méltóság legyen úrrá a sötétségen, a megosztottságon, a gyűlöleten és az erőszakon" - mondta XVI. Benedek.

Az elefántcsontparti konfliktussal kapcsolatban egymással való megbékélésre és megbocsátásra kérte a nyugat-afrikai ország lakosait. Imádkozott azért, hogy a kettős természeti katasztrófát elszenvedő japán társadalom találjon vigasztalást fájdalmára. A katolikus egyház 84 éves feje már vasárnap nyári rezidenciájára, Castel Gandolfóba siet, hogy felkészüljön elődje, II. János Pál boldoggá avatására, amie a következő hétvégén kerül sor.  • Hírek
  • Bankszámla