Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

NATO: Kadhafi nem volt célpont

2011.04.26. 18:21 Módosítva: 2011.04.26. 18:45

A NATO kedden cáfolta, hogy a tripoli katonai parancsnokság hétfői bombázása a líbiai vezetőt célozta volna. Charles Bouchard tábornok, a NATO-hadműveletek kanadai parancsnoka közölte, hogy a Tripoli közepén fekvő Báb-el-Azizíja épületkomplexum elleni támadás egy katonai parancsnokság ellen irányult.

Putyin bírált

Élesen bírálta a nemzetközi koalíció líbiai beavatkozását Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy senki nem kapott felhatalmazást Moammer Kadhafi líbiai vezető megölésére. Koppenhágában kedden a Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnökkel tartott közös sajtóértekezleten Putyin úgy vélte, hogy a Nyugat megengedhetetlen módon átlépett a Biztonsági Tanács határozatán. Az orosz kormányfő azt gyanítja, hogy a líbiai eseményekbe történő külső beavatkozás mögött az észak-afrikai ország busás szénhidrogén-lelőhelyeit kell keresni.

Bouchard elmondta, hogy a komplexum "egy katonai övezet, ahol különféle épületek és rezidenciák állnak ... és különféle katonai parancsnokságoknak és irányító központoknak ad otthont". A tábornok szerint Kadhafi nem volt a helyszínen. "Ezzel véget akarunk vetni az erőszaknak és a párbeszéd és diplomácia légkörét akarjuk megteremteni" - fűzte hozzá.

Musza Ibrahim, a líbiai kormány szóvivője hétfőn Tripoliban gyilkossági kísérletnek nevezte, hogy a NATO olyan épületkomplexumot rombolt le, amelyet Moammer el-Kadhafi is használt, és ahol politikai hivataloknak van a székhelyük. Azt állította, hogy a támadásban hárman haltak meg az irodisták és a biztonsági személyzet tagjai közül, míg 45-en megsebesültek. Kijelentette, hogy Kadhafi sértetlen, jól van, egészséges, és nem rejtőzködik, hanem biztos helyen van. A szóvivő terrorista akciónak minősítette a NATO-támadást, és feltette a kérdést, hogy azzal hogyan lehet civileket védeni.