Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Fico módosítaná a szlovák alkotmányt

2011.04.27. 17:57
Az új magyar alkotmány elfogadása miatt a vezető ellenzéki politikus a szlovák alaptörvénybe foglalná, hogy elutasítják a

Robert Fico ellenzéki pártvezér a szlovák alkotmány módosításával reagálna az új magyar alaptörvény elfogadására. Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke szerint a párt a parlament májusi ülésén olyan alkotmánymódosító javaslatot terjeszt elő, amellyel teljesen egyértelművé válna, hogy Szlovákia csak a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek egyéni jogait ismeri el, s elutasítja a kollektív jogokat. "A kisebbségek kollektív jogait az európai jogrendszer sem ismeri el" – jelentette ki Fico szerdán Pozsonyban sajtóértekezleten.

A Smer ezzel szeretne reagálni arra, hogy az új magyar alkotmány elismeri a kisebbségek kollektív jogait és azok érvényesülését Budapest támogatni kívánja.  Az ellenzéki párt 35-40 százalékos támogatottsággal magasan vezeti a szlovákiai pártpreferenciák listáját, s szerinte a jobbközép szlovák kormány hallgatása az új magyar alaptörvény ügyében érthetetlen és büntetésre méltó.

Iveta Radicová kormányfő ellenzi Fico elképzelését, s úgy véli, az alkotmánymódosítás a gyengeség jele lenne. "Megváltoztatni a Szlovák Köztársaság alkotmányát azért, mert Magyarországon megváltozott az alkotmány, a gyengeség jele. Nem gondolom, hogy ha Magyarországon megrezdül egy falevél, nekünk módosítanunk kellene az alkotmányos alaptörvényt" - reagált elődje nyilatkozatára.

A kormányfő ugyanakkor visszautasította Fico állítását, miszerint ígéretet tett volna Orbán Viktornak, hogy nyíltan nem fogja kommentálni az új magyar alaptörvényt.

"Megállapodásunk (Orbánnal) arról szól, hogy nem fogunk üzengetni egymásnak a Duna fölött, tehát a médián keresztül. De olyan megállapodás, hogy nem foglal állást a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa (a parlament), hogy nem foglal állást a kormány, amely ezt már kétszer is megtette ezzel az alkotmánnyal kapcsolatban - nos, ilyen megállapodás nem létezik, s nem is létezett" - szögezte le a szlovák miniszterelnök.

Úgy fogalmazott, hogy Fico ismétlődő vádjait nevetségesnek tartja. "Már kezdem sajnálni Fico urat" - tette hozzá Radicová. A szlovák parlament következő ülésszaka május 17-én kezdődik.