Óriási tározót építenek Fukusimában

2011.04.27. 10:08 Módosítva: 2011.04.27. 11:05
Hatalmas tározót építenek a Fukusima-1 atomerőműnél a sugárszennyezett víz ideiglenes elhelyezésére, amely a megrongálódott létesítményből és a csatlakozó kábelcsatornákból szivároghat.

Kan Naoto miniszterelnök erről akkor beszélt, amikor találkozott Hattori Ikuhiróval, a nemzeti halászszövetkezetek szövetségének vezetőjével. A politikus közlése szerint a mintegy 46 méter mély tározót szilárd, vízzáró rétegre építik, megakadályozva azt, hogy a szennyezett víz elszivárogjon.

Átmenetileg ezekben a tartályokban tartják az erőműből kiszivattyúzott, szennyezett vizet
Átmenetileg ezekben a tartályokban tartják az erőműből kiszivattyúzott, szennyezett vizet

A kormányfő egyben bocsánatot kért a halászoktól azért, hogy korábban a megsérült japán atomerőmű üzemeltetője a létesítményből enyhén sugárszennyezett vizet eresztett a tengerbe.

Hattori Ikuhiro válaszában megbocsájthatatlannak nevezte a halászokkal való előzetes konzultáció elmaradását a kérdésben, egyben arra utasította a kormányt, gondoskodjon arról, hogy a halászok "megfelelő mértékű" kártérítést kapjanak a veszteségeikért.

A kormány már korábban határozott arról, hogy mintegy 1,1 milliárd dollárt különít el a halászati ipart a március 11-i természeti katasztrófa nyomán ért károk enyhítésére, a regionális biztosítási alapok kiegészítésére. Szakértők szerint a biztosító társaságoknak a károk rendkívüli mértéke miatt nincs elegendő saját eszközük a halászok kárigényének fedezésére.

A 9-es rengésben és az azt követő szökőárban Japán északkeleti részén ugyanis 19 ezer halászhajó, számos kikötő és halászati bázis semmisült meg.  • Tippek
  • Árfolyam