A hadsereg fojtja el a lázadást Szíriában

2011.04.28. 12:51
Az oroszok, kínaiak és libanoniak ellenállásán elbukott az ENSZ elítélő nyilatkozata, pedig Szíriában már katonai ostromállapot van egy lázadó városban. Tiltakozásul lemondott az állampárt kétszáz tagja.

Nem ítélte el az ENSZ Biztonsági Tanácsa a szíriai erőszakot Oroszország, Kína és Libanon ellenállása miatt. Az oroszok szerint a biztonsági erők tagjai között is voltak sérültek, a helyzet pedig nem fenyegeti a nemzetközi békét, így a BT-nek nincs dolga az ügyben. Az orosz fél szerint veszélyes lenne állást foglalni egy ilyen ügyben, mert a helyzet akár polgárháborúhoz is vezethet.

Hétfői kép Deraából
Hétfői kép Deraából

Pedig az erőszak egyre durvább Szíriában, ez a foszlányos helyszíni tudósítások ellenére is látszik. Deraa város, ahol a lázongások elkezdődtek, gyakorlatilag katonai megszállás alatt áll az uóbbi napokban. Deraát tankok veszik körül, mesterlövészek vannak a tetőkön, a városban pedig százméterenként katonai ellenőrző pontokat állítottak fel.

A kórházat lezárták, de a New York Times által idézett helyi aktivista szerint amúgy sem mernék elvinni a tüntetések sérültjeit, mert attól félnek, hogy letartóztatnák őket. A városban már élelmiszerből is hiány van.

A hivatalos állami propaganda szerint a katonai fellépésre azért volt szükség, mert szélsőséges iszlamisták és terroristák zavarognak a városban. Az akcióban múlt péntek óta több tucat helyi lakos halt meg.

Közben a Baath párt, vagyis az állampárt kétszáz tagja mondott le az erőszak elleni tiltakozásul. Közülük sokan Deraa térségéből származnak, de mondtak le korménytagok Baniasból is, ahol szintén zajlottak tüntetések. Ez eddig a legkomolyabb jele a rendszer meggyengülésének, de egyelőre még ennek sincsenek feltétlenül végzetes következményei Bassár el-Aszad elnökre nézve.

Szíriában márciusban kezdődtek a tüntetések, melyek egyelőre nem váltak országos ellenzéki mozgalommá, de egyre több városra terjednek át. Hivatalos adatok erről nincsenek, a tüntetések leverésének azonban már több mint 400 halálos áldozata lehet. Bár Aszad elnök látszólag tett engedményt, bejelentette az 1963 óta érvényben lévő szükségállapot feloldását, az erőszak ezután csak fokozódott a tüntetőkkel szemben.

Az Index helyszíni riportját itt olvashatja, Damaszkuszban készített videónkat itt nézheti meg.  • Tippek
  • Árfolyam