Frigyes
15 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

48 halott Szíriában, az EU szankciókat tervez

2011.04.29. 22:25

Legalább 48-an haltak meg pénteken Szíriában, miután a biztonsági erők több városban is szétverték a tüntetéseket. Deraában, Damaszkuszban, Homszban, Latakiában és Baniaszban is tüntettek a déli ima után. A tüntetések kezdete óta már ötszáz felett jár a halálos áldozatok száma.

Az ENSZ BT a héten végül nem fogalmazott meg elítélő nyilatkozatot, az Eupai Unió ugyanakkor megkezdte a fegyverszállítási embargóra is kiterjedő szankció előkészítését.

Az EU-nagykövetek döntést terveztek arról, hogy felfüggesztik az EU és Szíria közötti együttműködési megállapodás alapján a damaszkuszi kormánynak szánt támogatási összegek folyósítását. Az unió arra törekszik, hogy a civil társadalmat ne sújtsa a pénzmegvonás, és azt tartja fontosnak, hogy a támogatások ne a damaszkuszi kormány közvetítésével jussanak el rendeltetési helyükre.

Az uniós országok kül- és biztonságpolitikai kérdésekben illetékes nagykövetei súlyos aggodalmuknak adnak hangot a szíriai helyzet alakulása miatt, elítélik a tüntető polgári lakosok elleni hatósági erőszakot, és követelik annak azonnali beszüntetését.

"A tagállamok képviselői annak tudatában tárgyaltak, hogy a szíriai fejlemények határozott uniós választ tesznek szükségessé" - mondta az MTI-nek Polner Gergely, a magyar EU-elnökség szóvivője, még az ülés befejezése előtt.

A tanácskozás utáni diplomatanyilatkozatokból látszik, hogy a tagállamok szükségesnek tartják a szankciók előkészítését. Uniós források szerint ez nagyon rövid időn belül, lényegében a jövő héten megtörténhet. A tervbe vehető intézkedések között szerepel - a fegyverszállítási embargó mellett - a szíriai vezetők Európában elérhető javainak zár alá vétele, valamint velük szemben vízumtilalom kimondása.

Befagyasztották a szír titkosszolgálat számláját

Az amerikai kormány pénteken, az emberi jogok megsértése miatt befagyasztotta a szíriai titkosszolgálat, annak vezetője, valamint Bassár al-Aszad elnök két rokona, és az iráni Iszlám Forradalmi Gárda amerikai kintlévőségeit és megtiltotta a velük való üzleti együttműködést.

Az Obama-kormány által hozott intézkedések által megcélzott két Aszad-rokon az elnök öccse, Maher al-Aszad, aki egy, a deraai tüntetések elfojtásában részt vett páncélos dandár parancsnoka, és az államfő egyik unokaöccse, Atif Nadzsib, aki a város Politikai Biztonsági Igazgatóságának vezetője volt a véres fellépés idején.