Tekla
9 °C
20 °C

Csökkent az antiszemita támadások száma

2011.05.01. 18:42

Csaknem felével csökkent tavaly a világon az antiszemita támadások száma az előző évhez képest, amikor rekordszintű volt, olvasható abban a tanulmányban, amelyet vasárnap tett közzé a Tel-avivi Egyetemnek a világban tapasztalt antiszemitizmust kutató központja.

A központ, amely évente tesz közzé adatokat a személyeket vagy intézményeket ért antiszemita erőszakcselekményekről, 614 ilyen támadást jegyzett fel a múlt évben, 46 százalékkal kevesebbet a 2009-es 1129-nél. Ezek az adatok nem tartalmazzák a kisebb súlyú agresszív cselekedeteket, például a sértéseket, fenyegetéseket.

A jelentés szerzői megjegyzik, hogy a számba vett antiszemita cselekmények 40 százaléka egyének, 30 százaléka pedig zsidó vallási helyek és temetők ellen irányult. A leginkább érintett országok élén Nagy-Britannia áll 144 incidenssel, utána Franciaország következik 133, majd Kanada 99 esettel.

A központ adatai szerint ugyanakkor az interneten terjedő antiszemita szövegek száma állandóan növekszik. A Gázai övezetben 2008-2009 telén végrehajtott izraeli "Öntött ólom" fedőnevű hadművelet "Izrael állam törvényességét tagadó" hullámot indított el, amit a központ az antiszemitizmus megnyilvánulásának tekint. A jelentés szerint hasonló, de kisebb számú reakciókat váltott ki az is, amikor 2010 májusában az izraeli haditengerészet átkutatott egy Gázába tartó segélyflottillát, és egy incidensben kilenc török életét vesztette.