Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Csökkent az antiszemita támadások száma

2011.05.01. 18:42

Csaknem felével csökkent tavaly a világon az antiszemita támadások száma az előző évhez képest, amikor rekordszintű volt, olvasható abban a tanulmányban, amelyet vasárnap tett közzé a Tel-avivi Egyetemnek a világban tapasztalt antiszemitizmust kutató központja.

A központ, amely évente tesz közzé adatokat a személyeket vagy intézményeket ért antiszemita erőszakcselekményekről, 614 ilyen támadást jegyzett fel a múlt évben, 46 százalékkal kevesebbet a 2009-es 1129-nél. Ezek az adatok nem tartalmazzák a kisebb súlyú agresszív cselekedeteket, például a sértéseket, fenyegetéseket.

A jelentés szerzői megjegyzik, hogy a számba vett antiszemita cselekmények 40 százaléka egyének, 30 százaléka pedig zsidó vallási helyek és temetők ellen irányult. A leginkább érintett országok élén Nagy-Britannia áll 144 incidenssel, utána Franciaország következik 133, majd Kanada 99 esettel.

A központ adatai szerint ugyanakkor az interneten terjedő antiszemita szövegek száma állandóan növekszik. A Gázai övezetben 2008-2009 telén végrehajtott izraeli "Öntött ólom" fedőnevű hadművelet "Izrael állam törvényességét tagadó" hullámot indított el, amit a központ az antiszemitizmus megnyilvánulásának tekint. A jelentés szerint hasonló, de kisebb számú reakciókat váltott ki az is, amikor 2010 májusában az izraeli haditengerészet átkutatott egy Gázába tartó segélyflottillát, és egy incidensben kilenc török életét vesztette.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?