Viola
-6 °C
-2 °C

Milliós tömeget várnak II. János Pál boldoggá avatására

2011.05.01. 03:01 Módosítva: 2011-05-01 03:06:43

Soha nem látott, több mint egymilliós tömeg gyűlt össze vasárnap reggel a Vatikánban II. János Pál néhai pápa boldoggá avatására. A zarándokok a Szent Péter tértől az Angyalvárig és innen a Tiberis folyó mindkét rakpartján végig állnak. Az Angyalvár barokk hídján hálózsákok, sátrak sora áll.

Volt, aki megpróbált közelebb jutni: afrikai zarándokok népviseletbe öltözött csoportja zenélve, táncolva, énekelve tört át tömegen, sokan a Róma terein felállított kivetítőkön nézik vagy az utcán állva kisrádión hallgatják a szertartást.

Az eseményre ugyanis rengeteg zarándok érkezett az olasz fővárosba, ahol az utcák vagy a buszok oldala is tele van II. János Pál arcképével, a vatikáni Szent Péter téren pedig körben felállítottak 27 olyan óriásképet, amelyek mindegyike az éppen ennyi ideig a római katolikus egyház élén álló pápa egy-egy évéből emel ki egy emlékezetes momentumot.

Virrasztással kezdtek

Tegnap este közel kétszázezren tartottak közös imádságot, majd virrasztást Rómában a Circus Maximusban II. János Pál vasárnapi boldoggá avatási szertartása előtt, írja a Reuters. Éjjel kettőkor már az Angyalvárig állt a tömeg, ezért a Szent Péter teret a tervezett reggel fel hatnál jóval korábban megnyitották. Az emberek itt állva vártak vagy Róma különböző pontjain a földön aludtak.

A Circus Maximusban összegyűlt tömeg előtt beszédet mondott Marie Simon-Pierre francia apáca, akinek csodás felgyógyulását a Parkinson-kórból II. János Pál hivatalos csodatételeként ismertek el. "2005. június 2-ról 3-ra virradó éjjel meggyógyultam. Hajnali négykor felébredtem, és éreztem, hogy valami megváltozott bennem" - mondta az egybegyűlteknek.

Azt mondta, hogy két hónappal II. János Pál halála után csodálatos módon meggyógyult, miután apácatársaival együtt az elhunyt pápához fohászkodott. Az egyház által kirendelt orvosok megállapították, hogy nem volt orvosi magyarázat az apáca gyógyulására, habár 2010-ben még kétségek merültek fel az esettel kapcsolatban.

Marie Simon-Pierre mellett felszólalt II. János Pál volt titkára, Stanislaw Dziwisz krakkói érsek is, valamint a Vatikán korábbi szóvivője, Joaquin Navarro-Valls. A tömeg a virrasztás után átvonul a Szent Péter térre, az út mentén nyolc templom tart egész éjjel nyitva, de nyitva vannak az éttermek és üzletek is.

Háromszázezren a téren

Vasárnap délelőtt XVI. Benedek pápa a vatikáni Szent Péter téren nyilvánítja majd boldoggá II. János Pált, kivételes alkalmat jelent, hogy egy pápa boldoggá avassa saját közvetlen elődjét. A 2005-ben elhunyt II. János Páltól életének utolsó napjaiban vett vért hivatalos ereklyeként kiállítják majd a hívek elé.

II. János Pál koporsóját pénteken exhumálták és vasárnap az oltár elé helyezik majd, és a boldoggá avatás után is ott marad, amíg a hívek leróják kegyeletüket. Végül a bazilika egyik oldalkápolnája alatti kriptába viszik majd.

A világ kilencven országából érkezik delegáció az eseményre, Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester is képviseli.

Orbán a Magyar Televízió Katolikus krónika című műsorának úgy nyilatkozott: II. János Pál a "Ne féljetek!" pápákajént vonul be Közép-Európa és a kereszténység történetébe, majd elmondta azt is: azért megy el a boldoggá avatásra, mert korábban az elhunyt pápa temetésén is részt vett, és ott a bűnbocsánat érzésével azonos erő hatott rá.

Rekordgyorsan elkezdődött

A Szentté Avatási Kongregáció 2011. január elején érvényesnek nyilvánította a boldoggá avatáshoz szükséges csodát, és XVI. Benedek szintén hivatalosan is megtörténtnek ismerte el Marie Simon-Pierre hihetetlen meggyógyulását.

A boldoggá avatási eljárás soron kívül, már két hónappal II. János Pál 2005. április 2-i halála után elkezdődött, vasárnap kevesebb, mint hat év alatt boldoggá avathatják a volt pápát. Az eddig leggyorsabb eljárás Teréz anya esetében történt, akit hat évvel a halála után, 2003-ban avatták boldoggá.

Már a temetésén is II. János Pál azonnali szentté avatását követelték, a lengyelek nagy többsége pedig azt szeretné, ha védőszentjüknek nyilvánítanák Wojtylát. A boldoggá avatás egy fontos lépcsőfok a későbbi szentté avatáshoz, amelyhez azonban a most jóváhagyotton kívül egy második elismert csodára is szükség lesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!