Olivér
4 °C
8 °C

Fejlövés végzett bin Ladennel

2011.05.02. 07:53 Módosítva: 2011-05-02 08:09:15

Oszama bin Ladent fejbelőtték az amerikai akcióban, mondta a műveletet ismerő kongresszusi forrás a CNN-nek. Az akcióban Oszama bin Laden mellett három másik férfi - egyikük állítólag az al-Kaida vezér egyik fia - és egy nő is életét vesztette, őt élő pajzsként használták a célpontok.

Egy kis létszámú kommandós alakulat hajtotta végre az akciót a Pakisztán északkeleti részén, a fővárostól, Iszlámábdtól ötven kilométerre lévő Abbottabad közelében. Bin Ladent rövid tűzharc után ölték meg, az ABC News úgy tudja, hogy a holttestét az USA-ba szállították. A CNN információja szerint az akció 40 percig tartott, a csapat korábban többször is elpróbálta az egész műveletet.


Abbottabad nagyobb térképen

A pakisztáni hírszerzés azt állítja, hogy egy észak-pakisztáni légibázisról felszálló négy helikopterrel támadták meg bin Laden rejtekhelyét, egy háromemeletes, nagy alapterületű épület volt, amely elütött a környező házaktól.

A pakisztáni forrás szerint az akcióban lezuhant egy helikopter, szerinte a földről lőhették le. Egy amerikai kormánytisztviselő ugyanakkor azt állította, hogy technikai hiba miatt zuhant le a gép, amely megsemmisült. Barack Obama amerikai elnök bejelentésében azt mondta, nem voltak amerikai áldozatai az akciónak.

NIC2003091071169

Obama azt mondta, hogy 2010. augusztusában jelentették neki, hogy feltehetően Oszama bin Laden nyomára bukkantak, a hírszerzési jelentések szerint egy pakisztáni létesítményben bujkált. Megtervezték az akciót, napokig figyelték a búvóhelyét, majd Obama az előző héten úgy ítélte meg, hogy elegendő hírszerzési információjuk van, ezért engedélyezte a célpont kiiktatását.

Az Egyesült Államok biztonsági okokból egy országgal - köztük a pakisztáni titkos szolgálatokkal - sem osztotta meg előre a hírszerzési információkat az Oszama bin Laden elleni támadásról. Előre csak néhány ember tudott az akcióról az amerikai kormányzaton belül, mondta egy kormányzati tisztviselő. Oszama bin Laden halálakor azonban már több forrás szerint is a helyszínen volt a pakisztáni titkosszolgálat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?