Ábrahám
17 °C
29 °C

Halálos törzsi összecsapások Szudán déli részén

2011.05.02. 20:40
Közel 70-en vesztették életüket Szudán déli részén két rivális törzs egy héten át tartó összecsapásaiban - közölte hétfőn Dzsonglei állam kormányzója.

A harcok Dél-Szudánnak az etiópiai határhoz közeli részén robbantak ki azután, hogy a nuer törzs állítólag behatolt a murle törzs területére, és elhajtott onnan több mint 100 ezer szarvasmarhát - közölte Akot Maze területi rendőrfőnök.

A támadások során legalább 68-an vesztették életüket, de Maze szerint ennél még jóval magasabb is lehet a halálos áldozatok tényleges száma. A torzsalkodás miatt több mint ötezren, főleg gyermekek és nők hagyták el lakhelyüket.

A két törzs tagjai rendszeres harcot vívnak egymással a szarvasmarhákért és a vízért. Nemrég a murle törzshöz tartozó állattenyésztők csaptak le a nuerok csordáira.

Szudán olajban gazdag déli része januárban indult el a függetlenné válás útján, amikor a lakosok többsége megszavazta az Észak-Szudántól való elszakadást.

A hivatalosan júliusban, az ország tényleges különválásával véget érő önállósodási folyamatot azonban beárnyékolja a referendum óta elszabadult erőszakhullám. Az ENSZ adatai szerint idén már 800-an haltak meg, és 94 ezren hagyták el otthonukat Dél-Szudánban a törzsi-etnikai villongások következtében.