Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Halálos törzsi összecsapások Szudán déli részén

2011.05.02. 20:40
Közel 70-en vesztették életüket Szudán déli részén két rivális törzs egy héten át tartó összecsapásaiban - közölte hétfőn Dzsonglei állam kormányzója.

A harcok Dél-Szudánnak az etiópiai határhoz közeli részén robbantak ki azután, hogy a nuer törzs állítólag behatolt a murle törzs területére, és elhajtott onnan több mint 100 ezer szarvasmarhát - közölte Akot Maze területi rendőrfőnök.

A támadások során legalább 68-an vesztették életüket, de Maze szerint ennél még jóval magasabb is lehet a halálos áldozatok tényleges száma. A torzsalkodás miatt több mint ötezren, főleg gyermekek és nők hagyták el lakhelyüket.

A két törzs tagjai rendszeres harcot vívnak egymással a szarvasmarhákért és a vízért. Nemrég a murle törzshöz tartozó állattenyésztők csaptak le a nuerok csordáira.

Szudán olajban gazdag déli része januárban indult el a függetlenné válás útján, amikor a lakosok többsége megszavazta az Észak-Szudántól való elszakadást.

A hivatalosan júliusban, az ország tényleges különválásával véget érő önállósodási folyamatot azonban beárnyékolja a referendum óta elszabadult erőszakhullám. Az ENSZ adatai szerint idén már 800-an haltak meg, és 94 ezren hagyták el otthonukat Dél-Szudánban a törzsi-etnikai villongások következtében.