Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Karneváli hangulat New Yorkban és Washingtonban

2011.05.02. 12:35
Spontán ünneplésbe kezdett Amerika népe, amint elterjedt a hír, hogy a 2001 szeptember 11-i terrortámadások állítólagos vezetőjét megölték Pakisztánban.

New York

New Yorkban a Times Square-en a szilveszterihez hasonló csődület alakult ki már éjfél után. Zászlókat lobogtatva, énekelve, üvöltözve, magukat fotózgatva ünnepelték a terrorista vezető halálát. A tömegben többen azt skandálták "Bin Laden halott, Bin Laden halott!". A rendőrség nagy erőkkel vonult fel a helyszínen és tűzoltókocsikat is készenlétbe helyeztek.

Több százan gyűltek össze a szeptember 11-én lerombolt ikertornyok helyén kialakított téren, a Ground Zerón is. New York polgármestere, Michael Bloomberg az ünneplőknek elmondta: "Oszama bin Laden megölése nem kisebbíti azt a szenvedést, amit ő okozott New York-iaknak és más amerikaiaknak, de rendkívül fontos győzelem nemzetünknek, és tiszteletadás annak a több millió fegyveresnek, akik fáradhatatlanul harcolnak népünkért."

Washington

"USA! USA!", "Végre megvagy!" és "9/11 óta vártunk erre" - skandálta a több százas tömeg a Fehér Ház előtt, még jó két órával az után is, hogy Barack Obama elnök bejelentette: Pakisztánban amerikai különleges egységek megölték Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezetőjét. Az MTI helyszíni tudósítója szerint a Fehér Ház felé közeledve az utcákon egyre gyakoribbakká váltak a dudáló autók, amikből kihajolva lelkes fiatalok lobogtatták az amerikai zászlót. A nemzeti színek minden elképzelhető méretben és formában megjelentek: kalapon, pólón vagy egész testet beborító lobogón.

Az autórádiókból folyamatosan szóltak az Oszama bin Laden megöléséről szóló hírek. Az NPR közszolgálati rádió az egész éjszakát az Amerikában 9 és fél éve várt eseménynek szentelte. Megszólaltak a 2001. szeptember 11-i terrortámadások túlélői, az áldozatok hozzátartozói, valamint amerikai és külföldi politikusok és szakértők.

"Oszama bin Laden halott", "Erős Amerika", "Egyesült nemzet" - hirdették a sebtében összetákolt transzparensek. A tömeg hazafias ünnepélyességet, egyfajta kielégített igazságérzetet sugárzott a helyszíni tudósító szerint. A hangulat akkor hágott a tetőfokára, amikor egy fiatalember felmászott a Fehér Ház előtti, biztonsági kamerákkal felszerelt egyik lámpaoszlopra, kiemelte tartójából az amerikai zászlót és meglengette azt a feje fölött.

Ünneprontók

Voltak azonban a másik oldalon, akik az első sokk után rögtön fenyegetőzni kezdtek. Dzsihádista fórumokon így fohászkodott az egyik hozzászóló: "Ó, Allah, add, hogy Amerika olyan sokáig ne ismerje a biztonságot, mint Palesztina". Egy másik, az ünneplő amerikai tömeget ábrázoló képekre reagálva azt írta: "Ezek az örvendezők szórakoztatóak. Ünnepeljétek a hírt, ahogy csak akarjátok, hitetlenek. Már csak kevés időtök maradt ünnepelni, mielőtt szembe kellene néznetek a valósággal".