Jenő
-2 °C
6 °C

Pakisztánon csattanhat az ostor

2011.05.02. 16:29
Sokan nem értik, hogyan rejtőzhetett Oszama bin Laden az átláthatatlan határvidék helyett Pakisztán szívében, egy katonai akadémia szomszédságában, a pakisztáni vezetés szerint azonban nem tudtak az al-Kaida-vezér hollétéről. Afganisztán terrorszervezetek menedékének nevezte Pakisztánt, de India is bírált, megindult a vádaskodás.

Oszama bin Laden halott, azonban egyre többen furcsállják, hogy az al-Kaida-vezér nyoma végül nem egy kietlen barlangba, vagy az Afganisztán és Pakisztán közötti, ellenőrizetlen törzsi területekre, hanem az Iszlámábádhoz közeli Abbottabadba, egy golfpálya és a katonai akadémia közé vezetett.

Ellenőrzés Karacsiban
Ellenőrzés Karacsiban

Abbottabad a hadsereg egyik központja, katonai akadémia barakkok otthona, a legtöbb tisztet alig egy kilométerre bin Laden rejtekhelyétől képezték ki. Hamid Gul, a pakisztáni titkos szolgálat egyik korábbi vezetője szerint a városban van képviselete a rendőrségnek, a hírszerzésnek, a katonai titkos szolgálatnak is, ezért nehezen elképzelhető, hogy nem tudtak bin Ladenről.

Éppen ezért sokan érezhetik úgy, hogy a történtek igazolták a több szakértőben régóta élő gyanút, miszerint Pakisztán kettős játékot játszik, ráadásul a történtek külön kínos helyzetbe hozhatják az országban a politikai hatalom mellett a valódi úrnak tartott hadsereget.

Amerikai tisztviselők azt mondták, hogy biztonsági okokból senkit, így a pakisztáni vezetést és hírszerzést sem tájékoztatták előre az Oszama bin Laden semlegesítésére indított akcióról - igaz, Juszuf Raza Gilani pakisztáni miniszterelnök csak azt mondta, hogy nem ismerte az amerikai akció részleteit -, amely így még a helyi rendőrséget is váratlanul érte, a robbanások hírére nagy erőkkel vonultak a helyszínre. A pakisztáni szuverenitás megsértését azzal indokolták, hogy törvényes és erkölcsi kötelességüknek érezték, hogy cselekedjenek.

Ez is arra utalhat, hogy az Egyesült Államok nem bízott benne, hogy az ISI-től, a pakisztáni katonai titkos szolgálattól valaki nem riasztaná-e előre bin Laden embereit. Rossz emlékeket ébreszthetett, amikor 1998-ban Bill Clinton cirkálórakétákat lövetett bin Laden táborára válaszul az Egyesült Államok afrikai táborai elleni támadásra, azonban valaki leadta a drótot, ezért az üres táborokban egy kecskét és egy pajtát sikerült kilőni, írja Frank Gardner, a BBC biztonságpolitikai elemzője.

bin Laden halálhíre a sajtóban
bin Laden halálhíre a sajtóban

Barack Obama amerikai elnök hivatalosan arról beszélt, hogy a Pakisztánnal közös terrorellenes műveletek is segítettek, de a vasárnapi akcióhoz nem mondott köszönetet nekik. Hillary Clinton külügyminiszter is csak annyit mondott, hogy az együttműködés Pakisztánnal segített nyomást helyezni az al-Kaidára. A pakisztáni külügyminisztérium kis késlekedés után sietett hangsúlyozni, hogy az al-Kaida háborút hirdetett Pakisztán ellen, több ezer ártatlan pakisztáni férfi, nő és gyerek halt meg a támadásaikban. „Pakisztán jelentős szerepet játszott a terrorizmus elleni erőfeszítésekben” – írták.

Wajid Shamsul Hasan, Pakisztán londoni nagykövete azonban azt mondta, nem kell feltétlenül elhinni azokat a híreket, miszerint a pakisztáni hatóságok nem tudtak az akcióról, hiszen 24 órás kapcsolatban állnak a CIA-val és az amerikai hírszerzéssel. Mint mondta, reméli, hogy Pakisztán szomszédai nem kezdenek vádaskodásokba, szerinte együtt kell dolgozniuk Indiával, és regionális problémaként kell tekinteniük a történtekre.

Palaniappan Csidambaram belügyminiszter valóban aggodalmának adott hangot, amiért bin Ladent Pakisztán közepén ölték meg, ez ugyanis megerősíti félelmeiket, hogy több terrorszervezet is Pakisztánban talált menedéket. India a pakisztáni gyökerekkel rendelkező Laskar-e-Taiba szélsőséges terrorszervezetet vádolja a 2008-as mumbai merényletekért, amelyben 170-nél is többen haltak meg.

Hamid Karzai
Hamid Karzai

Az indiai véleményeknél azonban sokkal keményebben támadták Pakisztánt a történtekért Afganisztánból, Hamid Karzai afgán elnök szerint Oszama bin Laden megölése a szomszédos országban bizonyítja régóta hangoztatott álláspontjukat, hogy a terror elleni háború nem Afganisztánban gyökeredzett. Szerinte tíz év alatt felégették Afganisztánt, miközben Oszama a szomszédban volt, és hasonló véleményt fogalmaztak meg a legfontosabb ellenzéki vezetők is.

Az afganisztáni hírszerzés ráadásul már azt állítja, hogy régóta gyanította, a pakisztáni titkosszolgálat bujtatta bin Ladent. Az ügynökség 2010-ben leváltott vezetője azt mondta a Guardiannek, hogy az ISI nagyjából tudja, merre van az al-Kaida-vezér. Amrullah Száleh szerint a pakisztáni vezetés azért óvta bin Ladent, hogy a Nyugat ne foglalkozzon atomprogramjával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?