Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

A titkos CIA-börtönök foglyai meséltek először bin Laden futáráról

2011.05.03. 12:36
Kelet-Európában szerezték az első értesüléseket Oszama bin Laden bizalmas futáráról az amerikai titkosszolgálatok. Végül a futár nyomán bukkantak a terroristavezér rejtekére, ahol valószínűleg évek óta bujkált.

A kelet-európai titkos CIA-börtönökben fogva tartottaktól származtak az első értesülések Oszama bin Laden bizalmas futáráról, akit követve végül a terroristavezér nyomára akadtak az amerikai titkosszolgálatok, közölték hétfőn nevük elhallgatását kérő amerikai tisztviselők az AP amerikai hírügynökséggel.

Ezek a foglyok beszéltek a CIA vallatóinak egy bizonyos futárról, akiről annyit tudtak, hogy bin Laden különösen bízik benne. Négy évbe telt, mire kiderült, hogy a kuvaiti születésű Sejk Abu Ahmedről van szó, és újabb évek kellettek ahhoz, hogy a futár nyomára bukkanjanak.

Hírszerző ügynökök a tavalyi év közepén tudták lehallgatni egy olyan beszélgetését mobiltelefonon, amely alapján azonosították lakhelyét, az egymillió dollár költségen, 2005-ben felépült, erődszerű abbotábádi házat.

Az, hogy a futár a házban lakik, idén február közepére vált bizonyossá, mert egybevágóak voltak ez erről szóló, különböző hírszerzési forrásokból származó információk. Ettől kezdődően április végéig Barack Obama amerikai elnök ötször tanácskozott nemzetbiztonsági tanácsával az ügyben, és csak arra koncentráltak, hogy bin Laden is a házban lakik-e, illetve, hogy miként lehetne elfogni vagy megölni.

Egyelőre nem tudni bizonyosan, hogy maga bin Laden mióta élt a házban. Egy meg nem nevezett amerikai hírszerzési tisztségviselő szerint a haditengerészet - amelynek egyik különleges kommandója hajtotta végre a hétfői akciót - tudni véli, hogy a terroristavezér hat éve élt ott, vagyis gyakorlatilag a ház felépülése óta. Ezt támasztja alá, hogy az épület kifejezetten arra alkalmas, hogy egy fontos embernek búvóhelyül szolgáljon.