Aliz
6 °C
14 °C

Bin Ladennél nem volt fegyver

2011.05.03. 21:40 Módosítva: 2011-05-03 21:41:58

"Oszama bin Ladennél nem volt fegyver, amikor egy amerikai kommandós végzett vele a vasárnapi rajtaütésben" - mondta Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője. A korábbi bejelentésekkel ellentétben pontosították, hogy bin Laden az egyik feleségének hitt nőt élő pajzsként maga elé rántott volna az akció alatt.

Hétfőn John Brennan, a Fehér Ház terrorizmusellenes tanácsadója még azt mondta, hogy bin Laden tűzharcba keveredett a házba lépő amerikai katonákkal. Azt is mondta, hogy a terroristavezér egy nő mögé bújt el.

A pontosított bejelentés szerint az al-Kaida-vezér felesége rárontott az egyik amerikai kommandósra, aki lábon lőtte, de nem ölte meg. "Bin Ladent ezután lelőtték és megölték. Nem volt nála fegyver" - ismételte meg Carney.

A Fehér Ház szóvivője szerint ugyanakkor az ellenálláshoz nem kell fegyver, bin Laden pedig ellenállt a rajtaütés alatt. Az épületben több másik embernél is fegyver volt.

Azt egyelőre még mindig nem döntötték el, hogy a fejbelőtt bin Ladenről készült fotókat nyilvánosságra hozzák-e, azonban kiadhatnak olyan képeket, amelyeket hullámsírba helyezése előtt készítettek.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Navi Pillay kedden felszólította az Egyesült Államokat, hogy tájékoztassa a világszervezetet Oszama bin Laden halálának részleteiről. Szerinte minden terrorizmusellenes műveletnek összhangban kell lennie a nemzetközi joggal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?