Vilhelmina
11 °C
28 °C

Nem barátkoztak, de sok kenyeret vásároltak bin Ladenék

2011.05.03. 18:58
A konzervatív és visszahúzódó pastu népcsoport tagjainak gondolták a bin Laden erődítményszerű, kétemeletes villájában élőket szomszédjaik, állítólag ezért nem keltett bennük gyanút a család túlzott titkolózása.

"Nagyon merevek voltak, szóval az ember nem kereste a társaságukat és nem akart a barátjuk lenni" - mesélte Sinaz Bibi, aki körülbelül 150 méterre lakik a többméteres falakkal körbevett, kamerákkal felügyelt háztól, amelyben bin Laden és hozzátartozói éltek.

"Mindig azt gondoltam, hogy két pakisztáni pastu férfi volt a ház ura, de ha jobban belegondolok, néhány dolog sosem stimmelt" - mondta bin Ladenék egyik közvetlen szomszédja, aki Abdullah Dzsan álnéven mutatkozott be az AFP újságírójának. Abdullah, aki négy éve költözött a terroristavezér villájával szemközti házba, felidézte, hogy a két férfinak, Tariknak és Arsadnak, a pastuknál "világosabb bőre volt, a szakállukat pedig gyakran arabosan viselték".

A szomszédok emlékei szerint a villa lakói rendkívül visszahúzódó életet éltek, és egyáltalán nem keresték a kapcsolatot a környéken lakókkal. "Arsad például sosem volt hajlandó megadni a mobilszámát, azt mondta, nincs neki olyan, pedig a világon mindenkinek van legalább egy mobilja" - mesélte Abdullah. A család női tagjai sem voltak túl barátságosak, a helyi szokásoktól eltérően sosem jártak vendégségbe és sosem fogadtak látogatókat, illetve az esküvői ünnepségektől is távol maradtak. A szemközti szomszéd orvosokat sem látott a villába ki-be járni, pedig feltételezések szerint bin Laden olyannyira beteg volt, hogy dialízisre szorult.

Abdullah emlékei szerint Arsad és Tarik 2005-ben költözött a villába. Szomszédjaiknak azt mondták, Pesavárból érkeztek a katonai akadémiájáról híres Abbotábádba, és devizakereskedelemmel foglalkoznak. Egyikük, Arsad, az abbotábádi hatóságok információi szerint valóban pakisztáni származású és negyedrészt pastu. Ő vette meg a fővárostól mintegy 60 kilométerre található városban a telket és ő kezdte el építeni a villát, amely a világ legkeresettebb bűnözőjének utolsó búvóhelye volt.

Sokkal több rejtély övezi a ház másik urát, a körülbelül 35 éves, magát Tariknak nevező férfit, akiről a szomszédok hétfő óta az feltételezik, ő lehetett bin Laden fia, akit az amerikai kommandósok az akció során agyonlőttek. "Előtte sosem gondoltam bele, de Tarik hasonlított bin Ladenre" - állította Abdullah. Tarik naponta kétszer megjelent egy helyi pék kis üzletében és hat-hét kerek kenyeret vásárolt. Mohamedet, az üzlet tulajdonosát felvidítja a gondolat, hogy ő adta el a kenyeret, amelyet az al-Kaida vezetője utoljára evett. "Büszke vagyok, mert ő egy olyan hős volt, aki dacolt Amerikával" - mondta.