Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nem barátkoztak, de sok kenyeret vásároltak bin Ladenék

2011.05.03. 18:58
A konzervatív és visszahúzódó pastu népcsoport tagjainak gondolták a bin Laden erődítményszerű, kétemeletes villájában élőket szomszédjaik, állítólag ezért nem keltett bennük gyanút a család túlzott titkolózása.

"Nagyon merevek voltak, szóval az ember nem kereste a társaságukat és nem akart a barátjuk lenni" - mesélte Sinaz Bibi, aki körülbelül 150 méterre lakik a többméteres falakkal körbevett, kamerákkal felügyelt háztól, amelyben bin Laden és hozzátartozói éltek.

"Mindig azt gondoltam, hogy két pakisztáni pastu férfi volt a ház ura, de ha jobban belegondolok, néhány dolog sosem stimmelt" - mondta bin Ladenék egyik közvetlen szomszédja, aki Abdullah Dzsan álnéven mutatkozott be az AFP újságírójának. Abdullah, aki négy éve költözött a terroristavezér villájával szemközti házba, felidézte, hogy a két férfinak, Tariknak és Arsadnak, a pastuknál "világosabb bőre volt, a szakállukat pedig gyakran arabosan viselték".

A szomszédok emlékei szerint a villa lakói rendkívül visszahúzódó életet éltek, és egyáltalán nem keresték a kapcsolatot a környéken lakókkal. "Arsad például sosem volt hajlandó megadni a mobilszámát, azt mondta, nincs neki olyan, pedig a világon mindenkinek van legalább egy mobilja" - mesélte Abdullah. A család női tagjai sem voltak túl barátságosak, a helyi szokásoktól eltérően sosem jártak vendégségbe és sosem fogadtak látogatókat, illetve az esküvői ünnepségektől is távol maradtak. A szemközti szomszéd orvosokat sem látott a villába ki-be járni, pedig feltételezések szerint bin Laden olyannyira beteg volt, hogy dialízisre szorult.

Abdullah emlékei szerint Arsad és Tarik 2005-ben költözött a villába. Szomszédjaiknak azt mondták, Pesavárból érkeztek a katonai akadémiájáról híres Abbotábádba, és devizakereskedelemmel foglalkoznak. Egyikük, Arsad, az abbotábádi hatóságok információi szerint valóban pakisztáni származású és negyedrészt pastu. Ő vette meg a fővárostól mintegy 60 kilométerre található városban a telket és ő kezdte el építeni a villát, amely a világ legkeresettebb bűnözőjének utolsó búvóhelye volt.

Sokkal több rejtély övezi a ház másik urát, a körülbelül 35 éves, magát Tariknak nevező férfit, akiről a szomszédok hétfő óta az feltételezik, ő lehetett bin Laden fia, akit az amerikai kommandósok az akció során agyonlőttek. "Előtte sosem gondoltam bele, de Tarik hasonlított bin Ladenre" - állította Abdullah. Tarik naponta kétszer megjelent egy helyi pék kis üzletében és hat-hét kerek kenyeret vásárolt. Mohamedet, az üzlet tulajdonosát felvidítja a gondolat, hogy ő adta el a kenyeret, amelyet az al-Kaida vezetője utoljára evett. "Büszke vagyok, mert ő egy olyan hős volt, aki dacolt Amerikával" - mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?