Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Kétszázezer politikai fogoly van Észak-Koreában

2011.05.04. 09:12

Észak-Koreában csaknem kétszázezer politikai elítéltet tartanak fogva hatalmas fogolytáborokban, melyek lakóit már rabszolgasorsban tartják és gyakran kínozzák, jelentette az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet. Az AI kedden nyilvánosságra hozott jelentésében műholdas felvételeket mutatott be hat ilyen fogolytáborról. A 2001-ben készült fotókkal összehasonlítva látható, hogy azóta jelentősen nőtt a táborok a kiterjedése.

Az AI több volt fogollyal is kapcsolatba lépett. A Jodok nevű fogolytábor egyik volt lakója azt mondta, hogy szinte rabszolgasorban tartották, gyakran megkínozták, kegyetlenül és embertelenül bántak vele, s megalázták. A tábor összes foglya látott nyilvános kivégzéseket.

Az AI jelentése szerint a fogolytáborokban súlyos az élelmiszerhiány. A szervezet számos olyan esetről szerzett tudomást, amikor a foglyok patkányokat vagy állatok ürülékéből kiszedett magokat ettek, hogy ne haljanak éhen. A Jodok egyik foglya azt mondta, hogy a létesítmény lakóinak csaknem 40 százaléka halt meg alultápláltság következtében két év leforgása alatt, 1999 és 2001 között.  • Vennék
  • Hírek