Olivér
5 °C
8 °C

Lecsukták a manamai orvosokat

2011.05.04. 19:08
A bahreini rezsim bosszút állt azokon az orvosokon, akik ellátták a februári tüntetések sérültjein. Az elhurcolt orvosokat és nővéreket meg is kínozták.

24 orvost és 23 ápolónőt tartóztattak le a hét elején Bahreinben. Többségüket manamai kórházakból hurcolták el. A letartóztatottakat egy helyi jogvédő szervezet információi szerint katonai bázisokon tartják fogva. Úgy tudják, hogy a foglyokat megkínozták. Azokat vitték el, akik a februári tüntetések idején ellátták a rendőri erőszak áldozatait.

Az egyik orvos felesége, aki maga is egészségügyi dolgozó, azt mondta az al-Dzsazírának, hogy őt slaggal verték, de máshol is ütötték, csúnya kék foltok voltak a szeme körül is. A verés után elengedett asszony azt mondta, hogy táncolnia kellett a katonák előtt, akik trágárságokkal gúnyolták.

A bahreini egészségügyi dolgozók ellen nemcsak azért indult eljárás, mert segítettek a sebesült tüntetőkön, hanem mert adatokat közöltek külföldi hírügynökségekkel a sebesültek és a halottak számáról.

A szigetországban februárban voltak nagy megmozdulások, elsősorban a fővárosban, Manamában. Az utcára vonulók a királyi család befolyásának csökkenését és nagyobb szabadságot követeltek. A tüntetők az ország többségéhez tartozó síiták voltak, azonban a politikai és gazdasági hatalom a kisebbségben lévő szunniták kezében van.

A tüntetéseket a bahreini rezsim - szaúdi segítséggel - brutálisan vérbe fojtotta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?