Jolán
2 °C
4 °C

Martonyi: Az eredeti cél Oszama elfogása volt

2011.05.04. 00:04 Módosítva: 2011-05-04 00:05:23

A nemzetközi terrorizmus és az al-Kaida lefelé szálló ágban van, az elmúlt évek sikertelen, meghiúsított merényletkísérletei azt mutatják, hogy egyre hatékonyabbak a biztonsági intézkedések - mondta Martonyi János külügyminiszter. 

A tárcavezető az MTV Este című műsorában kifejtette: a terrorista sejtekhez korábban csatlakozó fiatalok egyre inkább rájönnek, hogy a terrorizmus nem képes elérni a politikai céljait.

Az Oszama Bin Laden elleni akció eredeti célja a foglyul ejtés volt - jelentette ki a miniszter. Valószínűleg az al-Kaida operatív irányítása már nem Oszama kezében volt, de halálának szimbolikus üzenete van.

Magyarország tagja a terrorizmus ellen harcoló szövetségi rendszernek, Afganisztánban 2014-ig maradnak a magyar katonák. Hozzátette: fontos cél, hogy a fundamentalista terrorista erők ne vegyék át a hatalmat az országban, hogy Afganisztán ne lehessen ismét a bázisuk.

A magyar soros elnökségről szólva Martonyi János úgy vélekedett, az elmúlt négy hónapban több elismerést kaptak munkájukért, Catherine Ashton, az EU kül- és biztonsági főképviselője például a líbiai tripoli magyar nagykövetség tevékenységét dicsérte, amiért az unió valamennyi polgárának érdekeit képviselik, holott nem kockázatmentes a munkájuk.
A magyar elnökség eredeti célja az erősebb Európa megteremtése volt, és ebbe az irányba mennek a dolgok - hangoztatta a miniszter. Úgy látta, "akármi is történik", nem hagyják magukat eltéríteni az elnökségből fakadó feladatoktól. Hangsúlyozta: minden vita ellenére elismerik, hogy Magyarország szakmailag helytáll.

Az uniós romastratégia kapcsán kiemelte: várhatóan azt a magyar elnökség ideje alatt elfogadják, de ez még csak egy keretstratégia lesz, amelyhez nemzeti programokat kell kidolgozni. Az elnökség az ügyet szociális-gazdasági kihívásként kezeli és a társadalmi befogadásra helyezi a hangsúlyt.

Martonyi az Ukrajnában történt esetekkel kapcsolatban megjegyezte: azokat megvizsgálják, alapos tényfeltárásra van szükség, ami "folyamatban van", és az ukrán hatóságokkal felveszik a kapcsolatot, ha szükséges.

Hétfőn a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Viktor Janukovics ukrán elnöknek címzett levelében tiltakozott az ellen, hogy a múlt héten az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai magyar nemzetiségű kárpátaljai lakosokat állítottak elő hivatalos hatósági idézés nélkül a szolgálat Kárpátalja megyei főosztályára. A magyar szervezet szerint az érintett személyektől megtagadták az ügyvédi segítség igénybe vételét, és kihallgatásuk során - velük és családtagjaikkal szemben retorziókat kilátásba helyezve - azt követelték, ismerjék be, hogy felvették a magyar állampolgárságot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?