Nóra, Lili
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Martonyi: Az eredeti cél Oszama elfogása volt

2011.05.04. 00:04 Módosítva: 2011.05.04. 00:05

A nemzetközi terrorizmus és az al-Kaida lefelé szálló ágban van, az elmúlt évek sikertelen, meghiúsított merényletkísérletei azt mutatják, hogy egyre hatékonyabbak a biztonsági intézkedések - mondta Martonyi János külügyminiszter. 

A tárcavezető az MTV Este című műsorában kifejtette: a terrorista sejtekhez korábban csatlakozó fiatalok egyre inkább rájönnek, hogy a terrorizmus nem képes elérni a politikai céljait.

Az Oszama Bin Laden elleni akció eredeti célja a foglyul ejtés volt - jelentette ki a miniszter. Valószínűleg az al-Kaida operatív irányítása már nem Oszama kezében volt, de halálának szimbolikus üzenete van.

Magyarország tagja a terrorizmus ellen harcoló szövetségi rendszernek, Afganisztánban 2014-ig maradnak a magyar katonák. Hozzátette: fontos cél, hogy a fundamentalista terrorista erők ne vegyék át a hatalmat az országban, hogy Afganisztán ne lehessen ismét a bázisuk.

A magyar soros elnökségről szólva Martonyi János úgy vélekedett, az elmúlt négy hónapban több elismerést kaptak munkájukért, Catherine Ashton, az EU kül- és biztonsági főképviselője például a líbiai tripoli magyar nagykövetség tevékenységét dicsérte, amiért az unió valamennyi polgárának érdekeit képviselik, holott nem kockázatmentes a munkájuk.
A magyar elnökség eredeti célja az erősebb Európa megteremtése volt, és ebbe az irányba mennek a dolgok - hangoztatta a miniszter. Úgy látta, "akármi is történik", nem hagyják magukat eltéríteni az elnökségből fakadó feladatoktól. Hangsúlyozta: minden vita ellenére elismerik, hogy Magyarország szakmailag helytáll.

Az uniós romastratégia kapcsán kiemelte: várhatóan azt a magyar elnökség ideje alatt elfogadják, de ez még csak egy keretstratégia lesz, amelyhez nemzeti programokat kell kidolgozni. Az elnökség az ügyet szociális-gazdasági kihívásként kezeli és a társadalmi befogadásra helyezi a hangsúlyt.

Martonyi az Ukrajnában történt esetekkel kapcsolatban megjegyezte: azokat megvizsgálják, alapos tényfeltárásra van szükség, ami "folyamatban van", és az ukrán hatóságokkal felveszik a kapcsolatot, ha szükséges.

Hétfőn a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Viktor Janukovics ukrán elnöknek címzett levelében tiltakozott az ellen, hogy a múlt héten az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai magyar nemzetiségű kárpátaljai lakosokat állítottak elő hivatalos hatósági idézés nélkül a szolgálat Kárpátalja megyei főosztályára. A magyar szervezet szerint az érintett személyektől megtagadták az ügyvédi segítség igénybe vételét, és kihallgatásuk során - velük és családtagjaikkal szemben retorziókat kilátásba helyezve - azt követelték, ismerjék be, hogy felvették a magyar állampolgárságot.