Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Nem teszik közzé a halott bin Laden fotóját

2011.05.04. 19:51 Módosítva: 2011-05-04 21:42:17

Barack Obama amerikai elnök úgy döntött, hogy nem hozzák nyilvánosságra az Oszama bin Laden holttestéről készült felvételeket.

Az elnök azzal indokolta döntését, hogy a fotók erőszakra ösztönöznének és nem használnának az amerikai nemzeti érdekeknek. Obama szerette volna elkerülni, hogy a fotók az al-Kaida propagandaeszközévé váljanak és, mint mondta, a Fehér Háznak nincs szüksége arra, hogy azokat trófeaként mutogassa.

A közreadással kapcsolatban megoszlott az amerikai vezetés véleménye, míg Leon Panetta, a CIA igazgatója a publikálás mellett érvelt, Robert Gates védelmi és Hillary Clinton külügyminiszter elutasította azt.

Panetta korábban azt mondta, látta a fotókat, nem kérdés, hogy bin Ladent ábrázolják.

Úgyis kiszivárog

Gates és Clinton szerint a fényképek nyilvánosság elé tárása sem győzné meg azokat, akik eleve tagadják bin Laden halálát, és az általuk keltett indulatok csak növelnék az Amerika elleni terrortámadás valószínűségét. A CIA-főnök ezzel szemben úgy vélekedett, hogy a fotók előbb vagy utóbb mindenképpen eljutnak a nyilvánossághoz, ezért jobb lenne, ha azokat az amerikai vezetés ellenőrzése alatt adnák közre.

A terroristavezérrel egy fej- és egy mellkasi lövés végzett. Az egyik golyó a bal szeme fölött hatolt be a koponyába. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője "elborzasztónak" nevezte a halott bin Laden arcáról készült felvételeket.

"Nemzeti önvédelem"

Közben Eric Holder igazságügyi miniszter szenátusi meghallgatásán arról beszélt, hogy a terroristavezér megölése "a nemzeti önvédelem megnyilvánulása volt", Oszama bin Laden kísérletet sem tett arra, hogy megadja magát.

"Ő volt annak az al-Kaidának a vezetője, amely végrehajtotta a szeptember 11-i terrortámadásokat. Beismerte, hogy ezeknek részese volt" – jelentette ki Holder.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!