Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Egymilliárd eurónyi vagyont foglaltak le a camorrától

2011.05.05. 17:26

Egymilliárd euró értékben foglalt le elsősorban földterületeket, ingatlanokat, gépkocsikat, hajókat az olasz csendőrség annak a hatósági akciónak a keretében, amelyet még kedden hajtottak végre a nápolyi maffia, a camorra egyik klánja ellen.

A csütörtöki római bejelentés szerint a szervezett alvilág elleni művelet során 39 személyt állítottak elő, akik mind a Nápoly közelében működő Polverino klán szolgálatában állnak. Az őrizetbe vettek között van Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök pártjának, a Szabadság Népének (PDL) két tagja is. Mint a nyomozás során kiderült, az álnéven a klán kötelékébe lépő Armando Chiaro az alvilági szervezet egyik vezetője, míg társa, Salvatore Camerlingo a klán főnökének, Salvatore Liccardinak az unokatestvére, és mindketten képviselőnek jelöltették magukat a májusban esedékes önkormányzati választásokon.

A nápolyi hatóságok munkáját a maffia tagjainak felkutatásában a spanyol csendőrség (Guardia Civil) is segítette, mivel a Polverino klán egy kiterjedt kábítószer-hálózatot működtet, s ezen tevékenysége keretében Spanyolországból becsempészett droggal látja el az olasz illegális piacot. Az alvilági szervezet számlájára ezen kívül számos további bűncselekmény írható, egyebek mellett gyilkossági kísérlet, illegális fegyvertartás, uzsoratevékenység, valamint különböző kétes ingatlan-, pénzügyi és kereskedelmi ügyletek folytatása.

Kedden a calabriai maffia, a 'ndrangheta ellen is fellépett az olasz rendőrség, és ez esetben is voltak politikusok az előállítottak között. Az Olaszország déli csücskében található 6 ezer lelkes tengerparti település, Marina di Gioiosa Jonica polgármesterét, Rocco Femiát és további három helyi politikust azzal vádolnak, hogy a 'ndranghetával kapcsolatban álló cégeknek adtak építési megbízást. A nyomozás arra is fényt derített, hogy a kisváros vezetőjét a helyi befolyásos klán, a Mazzaferro is segítette a 2009 áprilisában rendezett önkormányzati választás megnyerésében. A hatóságok még további 36 gyanúsítottat vettek őrizetbe a calabriai maffiaellenes műveletben.