Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Bemerészkedtek a fukusimai 1-es reaktorházba

2011.05.05. 10:04
A március 12-i robbanás óta először mentek be munkások a Fukusima-1 atomerőmű egyes reaktorházába, közölte a létesítményt üzemeltető Tepco cég.

A tájékoztatás szerint tizenkét munkás védőöltözetben, maszkban, légzőkészülékkel felszerelkezve tartózkodott a létesítményben. Háromfős csoportokra voltak osztva, és egyenként csupán tíz percet töltöttek bent a negyven percig tartó műveletben. Feladatuk az volt, hogy vezetékeket csatlakoztassanak nyolc légcserélő ventilátorhoz, amelyek kiszűrik és megkötik a radioaktív anyagokat a levegőből.

A létesítményhez szerdán hat légcserélőt szállítottak, mert a szakértők azt tervezik, hogy ezek segítségével csökkentik a háttérsugárzást a reaktorházban. Jelenleg 10-40 millisievert óránként a sugárzás mértéke.

Csütörtök délután az egyes reaktornál befejezik annak a kompresszornak az üzembe helyezését, amely levegőt szivattyúz majd az épületbe, hogy ott fenntartsa a magasabb légnyomást. A műveletek szombatig tartanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?