Olivér
4 °C
8 °C

Tömeges letartóztatások Szíriában

2011.05.05. 10:27
Kétezer fegyveres biztonsági rohanta le azt a Damaszkusz melletti kisvárost, ahol múlt pénteken több ezren tüntettek a rezsim ellen. A tüntetések kezdete óta jogvédők szerint már vagy nyolcezer ellenzékit tartóztattak le.

A szíriai biztonsági erők letartóztattak több mint 300 embert csütörtök hajnalban a Damaszkusz melletti Szakbában, jelentette az AFP francia hírügynökség helyi jogvédőkre hivatkozva. Az elfogottak között több vallási méltóság is van.

A biztonsági erők ellenőrzőpontokat állítottak fel a kisvárosban, és egy lista alapján járták végig a házakat. "Mielőtt bejöttek volna a városba, minden kommunikációs csatornát elvágtak. A lakók nem tanúsítottak ellenállást. A szakbai tüntetések mindig békések voltak" - mondta egy helyi lakos a Reuters brit hírügynökségnek.

Az AFP forrása szerint a biztonsági erők kétezer fegyverese rohanta le a kisvárost, ahol múlt pénteken több ezren tüntettek a rezsim ellen.

A szíriai demokráciapárti tüntetők szerdán fogadkoztak, hogy a több városra kiterjedő tömeges letartóztatások ellenére folytatják forradalmukat. Ezúttal péntekre hirdettek demonstrációt minden lehetséges helyszínre. "Közeleg a szabadság, a nép meg fogja dönteni a rendszert" - olvasható A szíriai forradalom 2011 című honlapon, amelyet fiatal ellenzékiek hoztak létre. "A felelősségre vonás péntekjén szembeszegülünk az igazságtalansággal, az elnyomással, a félelemmel és felszabadítjuk magunkat!" - írják oldalukon a tüntetéseket szervező fiatalok.

A március közepe óta tartó, példa nélküli ellenzéki megmozdulások miatt egy emberjogi szervezet szerint eddig 8 ezren tűntek el vagy kerültek a rendőrségi őrizetbe.


Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?