Tömeges letartóztatások Szíriában

2011.05.05. 10:27
Kétezer fegyveres biztonsági rohanta le azt a Damaszkusz melletti kisvárost, ahol múlt pénteken több ezren tüntettek a rezsim ellen. A tüntetések kezdete óta jogvédők szerint már vagy nyolcezer ellenzékit tartóztattak le.

A szíriai biztonsági erők letartóztattak több mint 300 embert csütörtök hajnalban a Damaszkusz melletti Szakbában, jelentette az AFP francia hírügynökség helyi jogvédőkre hivatkozva. Az elfogottak között több vallási méltóság is van.

A biztonsági erők ellenőrzőpontokat állítottak fel a kisvárosban, és egy lista alapján járták végig a házakat. "Mielőtt bejöttek volna a városba, minden kommunikációs csatornát elvágtak. A lakók nem tanúsítottak ellenállást. A szakbai tüntetések mindig békések voltak" - mondta egy helyi lakos a Reuters brit hírügynökségnek.

Az AFP forrása szerint a biztonsági erők kétezer fegyverese rohanta le a kisvárost, ahol múlt pénteken több ezren tüntettek a rezsim ellen.

A szíriai demokráciapárti tüntetők szerdán fogadkoztak, hogy a több városra kiterjedő tömeges letartóztatások ellenére folytatják forradalmukat. Ezúttal péntekre hirdettek demonstrációt minden lehetséges helyszínre. "Közeleg a szabadság, a nép meg fogja dönteni a rendszert" - olvasható A szíriai forradalom 2011 című honlapon, amelyet fiatal ellenzékiek hoztak létre. "A felelősségre vonás péntekjén szembeszegülünk az igazságtalansággal, az elnyomással, a félelemmel és felszabadítjuk magunkat!" - írják oldalukon a tüntetéseket szervező fiatalok.

A március közepe óta tartó, példa nélküli ellenzéki megmozdulások miatt egy emberjogi szervezet szerint eddig 8 ezren tűntek el vagy kerültek a rendőrségi őrizetbe.
  • Tippek
  • Bankszámla