Barbara, Borbála
1 °C
8 °C

Összorosz népfrontot akar Putyin

2011.05.06. 20:10

Széles összoroszországi népfront létrehozását javasolta Vlagyimir Putyin orosz kormányfő pénteken az Egységes Oroszország Párt volgográdi régióközi konferenciáján. Szerinte ennek révén a párton kívüliek számára is lehetővé teszik majd, hogy indulhassanak a parlamenti választásokon.

Putyin szerint a decemberben esedékes parlamenti választások előtt egyesíteni kell mindenkit, aki Oroszország megerősítését akarja. Kifejtette: a népfrontban részt kell vennie a dumában (a parlamenti alsóházban) több mint kétharmados többséggel rendelkező Egységes Oroszország Pártnak - amelynek Putyin elnöke, de nem tagja -, más politikai pártoknak, szakszervezeteknek, női, ifjúsági és veterán szervezeteknek, más szóval "mindazoknak az embereknek, akiket egyesít az ország erősítésére irányuló törekvés és a meglévő problémák legjobb megoldásának keresését célzó szándék."

Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára azt mondta, az összorosz népfrontot nem az Egységes Oroszország Párt bázisán tervezik létrehozni, de elnöke, Vlagyimir Putyin irányításával. "Ez párton felüli szervezet lesz, tehát nem a párt bázisán, hanem inkább Vlagyimir Putyin körül jön létre" - mondta.

A kormányfő szerint nem az a lényeg, minek nevezik, hanem hogy mivel töltik meg a fogalmat, s azt mondta, az egymáshoz közelálló politikai erők egyesítésének eszközéről van szó. A népfront lényege az lesz - mondta -, hogy minden résztvevője jelölhet képviselőnek bárkit, és részt vehet a jelöltek személyének megvitatásában.

A legutóbbi felmérések Medvegyev elnök és Putyin, de főként az Egységes Oroszország Párt népszerűségének a csökkenését mutatták, s a legutóbbi választásokon a párt már sok helyen nem csak a kétharmados, de még az egyszerű többséget sem szerezte meg. A választásokat december 4-én tartják, a dumát első ízben nem négy, hanem öt évre választják.