Obama poénkodott bin Laden hulláját nézve

2011.05.07. 18:51 Módosítva: 2011.05.07. 19:05
Oszama bin Ladent egy teljesen lényegtelen, magánbeszélgetés buktatta le. Az amerikai hírszerzés csak annyit tudott, hogy a titkos házban egy ember naponta sétálgat, de a kommandós akció előtt nem tudták azonosítani a terroristavezért. A különleges alakulat szemmértékkel állapította meg, hogy vélhetően Oszama volt a lelőtt férfi, az amerikai elnök ezen viccelt a Fehér Ház szituációs szobájából.

Egy ártalmatlannak tűnő, magánjellegű telefonbeszélgetés vezette az amerikaiakat Oszama bin Laden terroristavezető nyomára a The Washington Post napilap szombati számának beszámolója szerint.

A lap úgy értesült, hogy bin Laden pakisztáni születésű futárját, Abu Ahmed al-Kuvaitit egy régi barátja hívta fel, azt kérdezte tőle, merre jár, hogy olyan régóta nem hallott felőle, s hogy hiányzik neki. A válasz úgy hangzott, hogy ismét azokkal vagyok, akikkel korábban együtt voltam. Egy hosszabb szünet után a barát, mintegy jelezve, hogy félszavakból is értik egymást, csak ennyit mondott: bárcsak Isten megsegítene titeket.

A terroristavezér után kutató amerikai felderítők a beszélgetést lehallgatva mindjárt gondolták, hogy forró  nyomra találhattak bin Laden és környezete minden szigorú elővigyázatossági intézkedése ellenére.

Másfél órát autóztak egy telefonért

Az abbotábádi háromszintes épületben, ahol a terroristavezető bujkált, így például nem volt sem telefon, sem internet, sem televízió. Az al-Kaida vezetőjének segédjei, ha telefonálni akartak, gépkocsiba ültek, 90 percen át autóztak, és csak azután tették be az akkumulátort a mobilkészülékükbe.

A hírszerzés már négy éve kereste Kuvaitit. A mobilján fogadott hívás révén tudták meg készüléke számát, s óriási emberi és technikai erőforrások mozgósításával eljutottak a magas falakkal övezett abbotábádi épületig.

A műholdas felvételeket elemezve az is szemet szúrt, hogy egy férfi, aki sosem lépett ki a falakon túlra, napi egy-két órát sétált az udvaron, de a felvételeken az arcot egyszer sem lehetett tisztán látni, s a testmagasságot sem tudták elég pontosan megbecsülni, így nem tudták teljes bizonyossággal azonosítani az egymás közt csak "fel-alá járkálónak" nevezett személyt.

Mérőszalag nélkül érkeztek

Barack Obama amerikai elnök végül a fennmaradó kételyek ellenére elrendelte a műveletet - írta Bob Woodward, a The Washington Post neves munkatársa. Cikkében az akciót ismertetve arra is kitér, hogy amikor bin Laden holttestét a padlón kiterítették, a Navy SEAL osztagának egyik, hat láb (183 cm) magas tagja mellé feküdt, és világosan látszott, hogy a halott több hüvelykkel (egy hüvelyk: 2,54 cm) nála is magasabb. Az eseményeket a Fehér Ház szituációs szobájából figyelő Barack Obama ekkor a körülötte lévőkhöz fordulva megjegyezte:

"A műveletben egy 60 millió dollárba kerülő helikoptert áldoztunk fel. Akkor már nem engedhettük volna meg magunknak, hogy egy mérőszalagot is beszerezzünk?"  • Hírek
  • Bankszámla