Bin Laden az al-Kaida igazi főnöke volt

2011.05.08. 00:17
A pakisztáni házban talált iratok alapján nem csak jelképes vezető volt, hanem maga hozta a fontos taktikai döntéseket is. A World Trade Center elleni merénylet tizedik évfordulóján vonatokon akart robbantani a terrorista szervezet.

Oszama bin Laden mindvégig "az al-Kaida aktív főnöke" volt, és folyamatosan adott stratégiai, műveleti és taktikai utasításokat pakisztáni, abbotábádi rezidenciájáról, ahol hétfőn egy amerikai kommandó megölte - mondta szombaton egy magas rangú amerikai hírszerzési illetékes.

Az utóbbi napokban átvizsgált dokumentumok egyértelműen mutatják, hogy bin Laden "távolról sem csak jelképes figura volt, hanem aktív szereplő, ami még fontosabbá teszi a közelmúltbeli akciót nemzetbiztonságunk számára" - jelentette ki újságíróknak a név nélkül nyilatkozó tisztségviselő.

Az amerikai különleges erők akciójuk során példátlan mennyiségű dokumentumot szedtek össze és vittek magukkal, amelyek feldolgozásához az amerikai hírszerzés azonnal hozzálátott. Ezekből derült ki az is, hogy az al-Kaida amerikai vonatmerényletekre készült a 2001. szeptember 11-i merényletek tizedik évfordulójára.

"Az abbotábádi épületegyüttes az al-Kaida csúcsvezetőjének aktív parancsnoki és vezérlőközpontja volt, és világos (...) hogy ő nemcsak a csoport stratégiai gondolkodója volt, hanem tevékenyen részt vett a műveleti tervezésben és a taktikai döntésekben" - mondta az illetékes.

Gyakorolt a felvételek előtt

Bemutattak az újságíróknak öt videoklipet, amelyek az épületben készültek bin Ladenről, nagy részükön az al-Kaida-vezér láthatóan próbál, gyakorol valamilyen videoüzenetre, amelyet azután feltehetően a híveinek küldenek szét. Az egyik felvétel azonban szürke szakállú bin Ladent mutat lepelben és sísapkában, amint róla készült képeket néz különböző beállításokban.

Egy másik videóhoz, feltehetően propagandafilmhez befestette és szépen megnyírta a szakállát. A hang nélkül bemutatott felvétel címe "Üzenet az amerikai népnek", és valamikor tavaly ősszel készülhetett - mondta az összehívott újságíróknak a hírszerzési tisztségviselő.  • Hírek
  • Hírek