Oszama három feleségét vallatja a pakisztáni titkosszolgálat

2011.05.08. 18:46

Az amerikai kommandós akcióban megölt terroristavezér, Oszama bin Laden három feleségét vette őrizetbe a pakisztáni titkoszolgálat (az iszlám legfeljebb négy feleségig engedélyezi a poligámiát). A nőket kihallgatják, a tőlük származó információkat megosztják az amerikaiakkal, de nem adják át nekik őket.

A három feleség egyike, Yemini Amal Ahmed Abdullfattah azt mondta a kihallgatásán, hogy öt éve élt bin Ladennel az abbottabadi rejtekhelyen anélkül, hogy egyszer is elhagyta volna az épületet. Az akcióban ő is kapott egy lövést, a lábán sérült meg, jelenleg egy katonai kórházban ápolják.

A rajtaütés után a pakisztáni hatóságok kilenc gyereket is őrizetbe vettek a nők mellett, köztük egy 12 éves fiút, aki bin Laden fiának vallja magát, és azt mondta, ott volt a szobában, amikor az apját lelőtték.

A hivatalos közlemény szerint a nőkkel szemben nem alkalmaznak semmilyen erőszakos vallatási technikát. "Ugyanazt a húsz kérdést tesszük fel nekik más-más sorrendben. Nagyon jó memória kell ahhoz, hogy következetesen tudjon az ember hazudni, és megvannak a módszereink, hogy leleplezzük a hazugságot" - mondta az ABC Newsnak a pakisztáni hírszerzés egyik tisztviselője.

A kihallgatástól azt remélik, hogy értékes információkat tudhatnak meg a feleségektől az Al-Kaida felépítéséről, működéséről, kapcsolatairól, és arról, hogyan tudott ilyen sokáig sikeresen rejtőzködni bin Laden a CIA elől.  • Hírek
  • Árfolyam