Leállítják a Hamaoka atomerőművet

2011.05.09. 14:38 Módosítva: 2011.05.09. 14:40

A Chubu Electric Power japán áramszolgáltató hétfőn bejelentette, hogy ideiglenesen leállítják a közép-japáni Hamaoka atomerőművet. A leállítást Kan Naoto kormányfő kérte.

Az áramszolgáltató közlése szerint a lehető leghamarabb leállítják az erőmű még működő 4. és 5. reaktorát, míg a karbantartás alatt lévő 3. reaktor zárva marad. Az 1. és 2. reaktort már korábban leállították.

A kormányfő azzal érvelt, hogy a Hamaoka erőművet olyan helyre építették a Csendes-óceán partján, ahol a földkéreg három lemeze találkozik, és a szakértők 90 százalékos valószínűségét látják annak, hogy erős, akár nyolcas fokozatú földrengés következzen be ott a következő évtizedekben.

A szigetország középső részét árammal ellátó magáncég hétfői igazgatósági ülésén döntött arról, hogy eleget tesz a kormányfő kérésének, és bezárja a három reaktort, amíg nem építenek ki új biztonsági berendezéseket a Tokiótól mintegy 200 kilométerrel délnyugatra lévő erőműben.

A kormány azután kérte az erőmű bezárását, hogy a Fukusima-1 atomerőművet súlyosan megrongáló március 11-i földrengés és szökőár után felülvizsgálta az országban működű 54 atomreaktort.

Midzuno Akihisza, a Chubu Electric Power elnöke sajtótájékoztatóján közölte: igen komolyan veszi a kormányfő kérését, még ha az erőmű megfelel is a japán földrengés-biztonsági normáknak. "Hosszú távú megoldásokat, mindenekelőtt az óriásszökőáraknak ellenálló védőfalakat kell építeni" – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A többi japán atomerőműhez hasonlóan Hamaoka is a tengerparton áll, mintegy 100 kilométerre Nagoja iparvárostól, a Tokió és az Oszaka és Kobe nagyvárosokat magában foglaló Kanszai régió közötti, stratégiai fontosságú útvonal mentén.

A Hamaoka a Chubu Electric Power áramtermelésének 15 százalékát állítja elő. A kieső mennyiséget a cég hőerőművek termelésének növelésével és más, nyugat-japán cégektől való áramvásárlással pótolja. A japán hatóságok is pénzügyi segítséget ígértek az idei csúcsszezonra.

Kan megígérte, mindent megtesznek, hogy elkerüljék az áramhiányt a Chubu Electric Power által ellátott területeken.  • Tippek
  • Árfolyam