Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Irán: Bin Laden már rég meghalt

2011.05.10. 11:17
Teheránnak bizonyítékai vannak arra, hogy Oszama bin Laden betegségben halt meg, jóval azelőtt, hogy amerikai kommandósok megostromolták pakisztáni házát. A terroristavezér élve elfogására is fel voltak készülve az amerikaiak, egy hajójukon kihallgatótisztek és tolmácsok várakoztak. Az 50 millió dolláros vérdíjat valószínűleg nem fizetik ki.

"Pontos információink vannak arról, hogy bin Laden már egy jó ideje meghalt betegségben" - állította kedden Hejdar Moszlehi, az iráni hírszerzési és biztonsági ügyek minisztere.

Moszlehi azt firtatta, hogy amennyiben az amerikai hadsereg és a hírszerzés valóban "letartóztatta vagy megölte" bin Ladent, akkor miért nem mutatták meg a tetemét, és miért dobták a tengerbe? Az iráni miniszter szerint bin Laden állítólagos megölése egy "színjáték" volt, amelyet a közelgő amerikai elnökválasztás miatt rendeztek, hogy eltereljék a közvélemény figyelmét az Egyesült Államok rossz gazdasági helyzetéről.

Hejdar Moszlehi mindazonáltal ugyancsak nem mutatott be semmilyen bizonyítékot bin Laden állítólag korábban bekövetkezett haláláról.

Barack Obama amerikai elnök május 2-án jelentette be, hogy amerikai kommandósok a pakisztáni Abbotábád városában megölték Oszama bin Ladent. Az al-Kaida-vezér tetemét DNS-teszttel, illetve a holttesten végzett más vizsgálatok alapján azonosították, majd a tengerbe dobták. Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú amerikai hírszerzési vezető a minap azt mondta, hogy a személyazonosság megállapításának hibalehetősége elképesztően nagyon kicsi.

Őrizetbe is vehették volna, ha úgy adódik

Az amerikai hatóságok azzal is számoltak, hogy az abbotábádi ház megrohamozásakor őrizetbe vehetik Oszama bin Ladent, írja keddi online kiadásában a The New York Times.

A washingtoni kormánykörökre hivatkozó jelentés szerint erre az eshetőségre számítva készenlétben állt egy kihallgató tisztekből, tolmácsokból és ügyvédekből álló csapat. A szakemberek az amerikai haditengerészet egy hajóján, feltehetően a Carl Vinson repülőgép-hordozó fedélzetén várakoztak, amely az Arab-tengeren, a pakisztáni partok közelében vetett horgonyt.

Nemigen lesz kifizetve a vérdíj

Valószínűleg senki nem fogja megkapni az Oszama bin Laden fejére kitűzött több millió dolláros vérdíjat, adta értésre a Fehér Ház szóvivője.

"Tudtommal senki nem közölte velünk megbízható forrásra hivatkozva, hogy Oszama bin Laden itt lakik Abbotábádban, a Green Avenue 5730. számú házban" - jelentette ki Jay Carney. Mint hozzátette, a kormány által kitűzött pénzjutalom kifizetésére nem kerülhet sor, ha valaki "véletlenül" vezeti nyomra az amerikai ügynököket.

A washingtoni külügyminisztérium 2001-ben 25 millió dollárt ajánlott fel annak, aki információt szolgáltat az al-Kaida vezérének hollétéről. Három évvel később Hillary Clinton - még szenátorként - elfogadtatta azt a törvényt, amelyben a külügyminisztérium jóváhagyta a vérdíj akár 50 millió dollárra való felemelését.

Pakisztán engedélyezheti az özvegyek kihallgatását

Pakisztán hajlik arra, hogy engedélyezze Oszama bin Laden özvegyeinek kihallgatását, mondta egy washingtoni illetékes helyi idő szerint hétfőn, a CNN viszont úgy értesült, Iszlámábád ragaszkodik hozzá, hogy ehhez hozzájáruljanak azok az országok is, ahonnan származnak.

A pakisztáni kormány egy vezető tisztségviselője azt közölte kedden, hogy Iszlámábádban nem döntöttek még az Egyesült Államok kéréséről.

Az al-Kaida terrorszervezet vezetője három feleségével és mintegy tucatnyi gyerekével együtt élt az abbotábádi házban. Az özvegyeket és velük bin Laden néhány gyermekét jelenleg Pakisztánban tartják fogva, és a CNN hírtelevízió biztonságpolitikai elemzője szerint Washington alig várja, hogy kihallgathassa őket, mivel értékes információkat lehetne kicsikarni belőlük a terrorista vezér múltjára, továbbá más al-Kaida vezetők személyére, mozgására és kapcsolataira vonatkozóan.

A legfiatalabb a jemeni Amal asz-Szadah (Amal al Sadah), aki 2000-ben ment feleségül bin Ladenhez, tőle született Szafia nevű lánya nem sokkal a 2001. szeptember 11-i Amerika elleni terrortámadás után, és Szafia azt mondta pakisztáni tisztségviselőknek, hogy látta, amikor apját lelőtték.

A szaúdi Kairiah Szabar (Khairiah Sabar) a rajtaütés idején szintén ott volt az abbotábádi házban. Ő a terrorista vezér Hamza nevű fiának az anyja, akivel 1985-ben házasodott össze, és 2001 szeptembere után vele élt Afganisztánban.

A harmadik, a szaúdi Sziham Szabar (Siham Sabar), akit 1987-ben vett feleségül az al-Kaida vezére, és ő is együtt volt vele 2001 után Afganisztánban. Tőle született Halíd (Khalid) nevű fia, akit az amerikai kommandósok szintén megöltek az abbotábádi akcióban.

Iszlámábádnak a kihallgatási kérelemre adott válaszát nagyban befolyásolhatja, hogy az amerikaiak titkos művelete kínos helyzetbe hozta az érzékeny szövetséges Pakisztánt, amely éveken át cáfolta, hogy a világ leginkább keresett terrorista vezetője az ő földjén tartózkodna.

A CNN tudomása szerint bin Ladennek van egy további özvegye is, egy bizonyos Nazsua Ganem, aki az első feleség volt. Ő 2001 szeptembere után elhagyta Afganisztánt és jelenleg egybehangzó források szerint Szíriában él.