Vádemelési javaslat az M7-esen balesetet okozó horvát politikus ellen

2011.05.10. 17:43

Vádemelési javaslattal adta át az ügyészségnek a 2010 januárjában Magyarországon halálos balesetet okozó horvát politikus, Radimir Cacic, a Horvát Néppárt (HNS) elnökének ügyét a rendőrség. A horvát politikus ellen halált okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt indított eljárás fejleményeiről a Vecernji List horvát napilap írt keddi számában.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és a Somogy Megyei Főügyészség is megerősítette a hírt. Bíró Gábor, a rendőrség sajtóreferense azt mondta, befejezték a vizsgálatot, az ügyet vádemelési javaslattal továbbították a Kaposvári Városi Ügyészséghez.

Horváth Szilárd megyei főügyész elmondta, hogy az ügyirat a napokban érkezett meg. Harminc napjuk van az érdemi döntésre, melynek eredményéről tájékoztatni fognak, mondta. A horvát politikust a jogsegélyszolgálat keretében a horvát hatóságok gyanúsítottként hallgatták ki.

Radimir Cacic, a Horvát Néppárt (HNS) vezetője január 8-án, 13 órakor az M7-es autópályán, a 180-as kilométer közelében okozott balesetet. A politikus a rendőrség tájékoztatása szerint nem a látási viszonyoknak megfelelő sebességgel vezette járművét, ezért későn észlelte az előtte, a külső forgalmi sávban, vele azonos irányban közlekedő másik személyautót, és nekiütközött a jármű hátsó részének.

A balesetben két ember súlyos, egy harmadik könnyebb sérülést szenvedett. Az egyik sérült a baleset másnapján a kórházban elhunyt, ezért az eset minősítése már akkor halált okozó közúti baleset gondatlan okozásává változott. Radimir Cacic a balesetet napján biztosíték letétbe helyezését követően hagyhatta el az országot.

Az akkor a 148 tagú zágrábi parlament ellenzéki padsorában helyet foglaló, a 2007-es választáson hét mandátumot szerző centrista néppárt elnöke a balesetről azt mondta, hogy az a rendkívül rossz időjárási és útviszonyok miatt következett be, heves esőben és sűrű ködben.

A balesettel összefüggésben a Jutarnji List című horvát újság honlapja felidézte, hogy Cacicnak már több súlyos autóbalesete is volt a jogosítványa megszerzése óta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport