Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Botrány a német népszámlálás körül

2011.05.11. 09:18

Különös botrány zavarta meg a hét elején kezdődött, negyedszázada első népszámlálást Németországban. Szerdai értesülések szerint az állampolgárok több tartományban is hamis kérdőíveket találtak postaládáikban.

A boríték nélküli kérdőívek fejlécén annak rendje-módja szerint a Népszámlálás - 2011 felirat szerepelt, azaz addig minden hitelesnek is tűnt. Számos hesseni, alsó-szászországi, továbbá berlini és brandenburgi polgár azonban akkor lepődött meg, amikor szembetalálta magát a papíron szereplő kérdésekkel, amelyek kivétel nélkül a magánszférát firtatták.

Az egyik legelső kérdés például úgy szólt, hogy "Milyen kábítószert fogyaszt?". Válaszként pedig az LSD-t és a kannabiszt lehetett behúzni. Aki erre még mindig nem fogott gyanút, azt minden bizonnyal az a kérdés gondolkoztatta el, amely a szexuális beállítottságot firtatta és válaszként a heteroszexuális vagy nem heteroszexuális opciót ajánlotta. Az a kérdés azonban már végképp mellbevágó volt, amely az iránt kutakodott, hogy ki milyen - úgymond - nem megszokott orvosi szolgáltatást vett igénybe, a hölgyek esetében például aziránt érdeklődött, hogy éltek-e a mellmegnagyobbítás lehetőségével.

Mindez - mint a hatóságok utaltak rá - rossz tréfának is tűnhetne, valójában azonban rendkívül komoly az ügy. Nyilvánvaló ugyanis, hogy "valakik" meg akarták zavarni a történelmi vállalkozást, amely az első népszámlálás a német egység helyreállítása óta. A történtek súlyosságát még inkább aláhúzza, hogy négy tartományban is találtak hamis népszámlálási kérdőíveket.

Az illetékesek egyelőre még sötétben tapogatóznak azzal kapcsolatban, hogy honnan is származhatnak azok. Azt ugyanis mondani sem kell: a különleges kérdőívek készítői nem közölték, hogy a kitöltött papírokat a polgárok milyen címre küldjék vissza. Mindenesetre a vizsgálat megkezdődött, a hatóságok ugyanakkor attól is tartanak: a rossz tréfa csak növelheti a népszámlással, illetve a népszámlálókkal szembeni bizalmatlanságot.