Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

A szobalány azonosította Strauss-Kahnt

2011.05.16. 06:45 Módosítva: 2011.05.16. 06:49
A New York-i Sofitel szálloda szobalánya, aki nemi erőszak kísérletével vádolta meg Dominique Strauss-Kahnt, a rendőrségen a támadójaként azonosította a Nemzetközi Valutaalap (IMF) francia vezérigazgatóját.

A szállodai alkalmazott egy több személyből álló sorban ismerte fel Dominique Strauss-Kahnt. A 62 éves közgazdászprofesszort, akit a New York-i rendőrség előző nap az Air France repülőgépéről szállított le, az ügyvédjei szerint ártatlannak vallja magát. A rendőrség korábbi közlése szerint az IMF vezérigazgatója az előállítása során nem tanúsított ellenállást, de nem volt hajlandó vallomást tenni.

A rendőrség szexuális bűncselekménnyel, nemi erőszak kísérletével és törvénytelen fogva tartással vádolja az IMF vezetőjét. Strauss-Kahnt bűnössége esetén az első két vádpont mindegyikéért, külön-külön tizenöttől húsz évig, a harmadikért pedig három évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. A valutaalap vezetőjét nem illeti meg diplomáciai mentesség.

Lendületes védekezést ígérnek

Dominique Strauss-Kahn hétfőn jelenik meg először a bíróság előtt, amikor a vele szemben emelt vádakban az előzetes bejelentés szerint ártatlannak fogja vallania magát. A bíró ekkor dönt arról is, hogy mekkora óvadék ellenében védekezhet szabadlábon.

Ügyvédjei "lendületes" védekezést ígértek az ellene felhozott vádak ellen. Elmondásuk szerint az IMF-vezér úgy döntött: önként vállalja, hogy a testét a szállodai incidens közben elszenvedett esetleges sérülések után kutatva vizsgálatnak vessék alá. Az IMF vezérigazgatóját vasárnap éjjel megbilincselve szállították el a harlemi rendőrségről, hogy elvégezzék a bűnügyi orvosszakértői vizsgálatot.

Zavar az IMF-ben

Az IMF-ben az ügy miatt a szervezet második emberét, John Lipskyt nevezték ki ügyvezető vezérigazgatóvá, a valutaalap háza táján elterjedt, hogy Strauss-Kahn az ellen felhozott vádak súlya miatt hamarosan lemond. Az előzetes várakozásokkal ellentétben azonban elmaradt a kormányzótanács vasárnapra meghirdetett, nem hivatalos ülése, amit a jelenlegi elképzelés szerin hétfőn tartanak majd meg.

A valutaalapnál kialakult hatalmi vákuummal párhuzamosan a botrányos bűnügy megkérdőjelezte Strauss-Kahn alkalmasságát arra is, hogy jelöltesse magát a jövő áprilisi elnökválasztásokra, amelyeket a közvélemény-kutatásoknak az incidens előtti állása szerint fölényesen megnyerne a hivatalban lévő Nicolas Sarkozyvel szemben.

Egy másodpercig sem hitte el

Strauss-Kahn 2008-ban kénytelen volt bocsánatot kérni, amiért az IMF-ben viszonyt folytatott egy magyar beosztottjával. Az akkori botrány után azonban a vezérigazgató megtarthatta állását, mert a kapcsolat a közgazdásznő beleegyezésével történt. Noha azóta az IMF-nél a francia vezér újabb nőügyeiről terjedtek el pletykák, a felesége, a vele Washingtonban együtt élő Anne Sinclair közleményt adott ki, amely szerint "egy másodpercig sem hitte el" a férje ellen felhozott vádakat.

Az IMF-vezér egyik ügyvédje az a Benjamin Brafman, aki Michael Jacksont védte a gyerekmolesztálási ügyében, de több más bajba jutott hírességet is az ügyfelei között tudhat.

Feddhetetlen

A New York-i helyszínelők a szállodában DNS-mintákat vettek. Az IMF-vezért nemi erőszakkal vádoló harminckét éves szobalányt – akinek nevét nem hozták nyilvánosságra – könnyebb sérülésekkel látták el a kórházban. A hotel vezetése szerint a nő három éve áll a Sofitel alkalmazásában és mind a munkáját, mind a magatartását "tökéletesen kielégítőnek" minősítette.

Az IMF-vezér letartóztatása nyomán az euró árfolyama a távol-keleti tőzsdéken a dollárral szemben 6, a jennel szemben pedig 4 heti mélypontra zuhant.  • Vennék
  • Bankszámla