Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dominique Strauss-Kahn gengszterek közé került

2011.05.17. 10:08
Az IMF-vezérét New York leghírhedtebb börténében tartják őrizetben. A luxushoz szokott francia bankvezér 24 órás megfigyelést kapott, reggel 6-kor ébresztik és napi egy órát pihenhet.

Miután a szökés veszélye miatt elutasították az IMF vezetőjének egymillió dolláros óvadék-ajánlatát, Dominique Strauss-Kahnt a New York-i Rikers Island börtönbe szállították. A bankvezér következő, pénteki meghallgatásáig biztosan, de ha perre kerül sor, annak a végéig az ország egyik legszigorúbb büntetésvégrehajtási intézményében marad, ahol mintegy 11 ezer embert tartanak fogva.

000 Was3934734

A BBC kommentárja szerint Rikers Island-en Strauss-Kahn a legkevésbé sem számít átlagos rabnak. A város peremén, a La Guardia repülőtér közelében lévő, Queens városrészből egy hídon megközelíthető intézményben a legsúlyosabb bűncselekmények miatt elítélt erőszakos bűnözőket és bandatagokat tartják fogva.

A hozzá hasonló, sokágyas cellákban elhelyezett, alacsony rizikófaktorú raboktól eltérően DSK-t egyszemélyes cellában őrzik, és az őrök a saját érdekében 24 órás megfigyelés alatt tartják. Erre a börtön viszonyait ismerő források szerint azért van szükség, nehogy valamelyik elítélt a hírnév érdekében megtámadja.

A BBC fanyar megjegyzése szerint az ellátás színvonala igen messze esik a manhattani szállodákban szokásostól.

Az irónia arra utal, hogy (ha teheti), DSK nem veti meg a luxust. A sajtó régóta csámcsog fényűző életmódján, melynek a legdrágább öltönyök, a Sofitel-hez hasonló, éjszakánként több ezer dollárba kerülő lakosztályok és az első osztályú repülőjegyek éppúgy a részét képezték, mint a bankvezető drága lakásai és villái.

"A börtön zsúfolt, az étel borzalmas, és ami a legrosszabb, vadásznak a híres emberekre – nyilatkozta az ismert védőügyvéd, Gerald Lecourt  a brit Tegeraph-nak. – Vastag rácsok és olyan kapuk vannak, amelyek nyitáskor és záráskor mindig hangosan csattannak."

Az új rabok alapos átvizsgálásának a tetoválások és egyéb, bandatagságra utaló jelek keresése is  a része. DSK hetente három látogatót fogadhat.

Dominique Strauss-Kahn-t szombaton, egy Párizsba induló járaton vették őrizetbe, miután a Times Square-i Hotel Sofitel-ben a gyanú szerint erőszakkal próbált szexre kényszeríteni egy szobalányt.