Ankara megfenyegette Izraelt

2011.05.21. 18:03 Módosítva: 2011.05.21. 18:16
A török kormány óva intette Izraelt, nehogy támadást intézzen a Gázai övezet lakosságának segélyt szállító újabb flottilla ellen, az államfő viszont felszólította a Hamászt, hogy ismerje el Izraelt. Egy évvel ezelőtt kilenc török aktivistát lőttek le egy segélyhajón.

Törökország "kellő választ" fog adni, amennyiben Izrael "újból provokációt követne el a nyílt tengeren" – figyelmeztetett Ahmet Davutoglu török külügyminiszter szombaton. Aki úgy véli, hogy Törökországnak meg kellene állítania a segélyszállító hajókat, annak előbb Izraelt kellene felszólítania arra, hogy kerülje el az egy évvel ezelőtti tragédia megismétlődését – tette hozzá.

Még egyszer nem tűrik el a civilek elleni agressziót

Tavaly május 31-én izraeli katonák megrohamozták a Gázai-övezetbe segélyküldeményeket szállító hajókonvojt, s a vezérhajó fedélzetén kialakult dulakodás közben lelőttek kilenc török aktivistát. A tavalyi segélyakciót koordináló török szervezet, az IHH közlése szerint a második flottilla június végén indul útnak, hogy segélyszállítmányt juttasson el az Izrael által blokád alá vont Gázai földsávba. A 15 hajó fedélzetén több mint száz ország 1500 aktivistája utazik majd.

Az Egyesült Államok és Izrael felszólította a török kormányt, hogy akadályozza meg az újabb hajókonvoj indulását. Ankara azonban ezt elutasítja, arra  hivatkozva, hogy nem kormányzati szervezetek akciójáról van szó, amelybe a kormány nem avatkozhat be.

A török kormány nem adhat utasításokat a civil társadalomnak – hangoztatta az NTV adásában Davutoglu külügyminiszter. A fő problémát a Gázai övezet köré vont "törvénytelen" izraeli blokád jelenti.

Gül: Jogos, hogy a Hamász ismerje el Izraelt

Ankara ugyanakkor igyekszik nem egyoldalúnak mutatkozni a palesztin-izraeli konfliktus terén. Abdullah Gül török államfő ugyanis felszólította a Hamász iszlamista palesztin szervezetet, ismerje el Izraelnek a létezéshez való jogát – írta szombati számában a The Wall Street Journal.

Egy nappal azután, hogy Barack Obama beszédet mondott a Közel-Keletről, Gül támogatásáról biztosította az amerikai elnök azon javaslatát, hogy az 1967 előtti határokat kell tárgyalási alapnak tekinteni a majdani izraeli-palesztin béketárgyalásokon.

Törökország kulcsfontosságú tényezőnek tekinti a Hamászt a közel-keleti békefolyamatban, amióta az iszlamista szervezet megnyerte a 2006. évi palesztinai választásokat. Azonban Abdullah Gül szerint Obama elnök a lényegre tapintott, amikor azt mondta, nem várható el Izraeltől, hogy olyan szervezettel tárgyaljon, amely nem ismeri el a létezéshez való jogát.

Törökország józanságra int

Arra a kérdésre válaszolva, hogy szándékában áll-e nyomást gyakorolni a Hamászra a kérdésben, a török államfő kijelentette: "Már tanácsolta ezt nekik". Amikor Gül 2006-ban Ankarában találkozott Háled Mesaallal, a Hamász politikai vezetőjével, közölte vele, hogy "józanul" kell hozzáállnia Izrael elismeréséhez.

Gül elmondta: szerinte a Hamász kész elismerni Izraelt az 1967-es határok előtti állapotában, de azt akarja, hogy egyidejűleg Izrael is ismerje el a palesztin államot.

Ankara és szoros szövetségese, Izrael között akkor romlottak meg a kapcsolatok, amikor 2010 májusában izraeli kommandósok rátámadtak egy Gázába tartó segélyflottillára, és az akcióban kilenc török állampolgár meghalt. Törökország azt javasolta Izraelnek, oldja fel a Hamász által kormányzott Gázai-övezet blokádját, és adja fel a palesztin kérdésben elfoglalt agresszív álláspontját, ami viszont Ankara és Washington között keltett feszültséget.  • Tippek
  • Hírek