no

Vasárnap hozzák haza a két magyar katona holttestét

2011.05.21. 11:42 Módosítva: 2011.05.21. 11:45
Elbúcsúztatták bajtársaik a hét elején balesetben meghalt két magyar katonát szombaton az afganisztáni Mazari-Sarifban. A holttesteket várhatóan vasárnap reggelre szállítják át Kecskemétre.

Vokla János alezredes, a tartományi újjáépítési csoport (PRT) parancsnok-helyettese elmondta, hogy a halottakat katonai tiszteletadás mellett búcsúztatták el a Mazari-Sarifban lévő nemzetközi katonai bázison. A több nemzethez tartozó katonák díszsorfala előtt vitték el a Hende Csaba honvédelmi miniszter által hősi halottakká nyilvánított Dálnoki András szakaszvezető és Róth Orsolya őrmester holttestét a bázis repterére, ahol felsorakozott bajtársaik búcsúztatták őket. A szertartáson beszédet mondott az alezredes és a tábori lelkész, aki végül megáldotta a holttesteket.

dalnoki roth
Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész. Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka.

A szertartás után, magyar idő szerint szombat reggel szállt fel a német hadsereg C-160-as szállítógépe, amely egy üzbegisztáni NATO-bázisra szállította a halottakat - mondta Vokla János. A bázisról egy Airbus viszi tovább Kölnbe a két katona testét, majd onnan a honvédség AN-26-os repülőgépe hozza haza őket Magyarországra; a gép várhatóan vasárnap délelőtt száll le a kecskeméti katonai repülőtéren.

Az öt járműből álló magyar katonai konvoj kedden az afganisztáni Mazari-Sarifból Puli-Humriba tartott. A mellékútról egy afgán jármű hajtott a konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett. A konvoj harmadik gépjárműve egy M-RAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, amelynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult.

A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy magyar szakaszvezető válságos állapotba került Mazari-Sarif katonai kórházába, ahonnan sérült társaival együtt a budapesti Honvédkórházba szállították.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport