Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Kitört a legaktívabb izlandi vulkán

2011.05.22. 02:46 Módosítva: 2011.05.22. 11:24
A Grimsvotn-ból kitörő füstoszlop elérte a polgári gépek repülési magasságát, de a tudósok szerint valószínűleg nem okoz a tavalyihoz hasonló káoszt.

Kitört Izland legaktívabb vulkánja, a sziget délkeleti részén lévő Grimsvotn – jelentették be tudósok szombaton, és megerősítette ezt az ország meteorológiai szolgálata. A helyi média szerint füstölög a tűzhányó.

A Vatnajokull gleccser alatt lévő Grimsvotn legutóbb 2004-ben tört ki. Tudósok számítottak rá mostanában, hogy újra működni kezd, de hozzátették, hogy valószínűleg nem lesz nagy kitörés, és nem okoz majd olyan légiforgalmi káoszt, mint amelyet az Eyjafjallajökul vulkán okozott hamufelhőivel 2010-ben.

A Grimsvotn Izland legaktívabb vulkánja, a sziget délkeleti részén található, a Vatnajokull gleccser alatt.

A Grimsvotn körül 220 kilométer sugarú körben repülési tilalmat vezettek be, az ilyenkor szokásos intézkedésként – jelentette be az izlandi repülőtereket igazgató hivatal. A vulkánból feltörő füstoszlop elérte a sugárhajtású gépek repülési magasságát, ezért tervek készültek arra, hogy az ország fölött repülő járatok az éjszaka délebbre repüljenek.

A ritkán lakott Izlandon gyakoriak a vulkánkitörések. Általában áradást okoznak a gleccserek megolvadása miatt, de ritkán okoznak halált.

Az Icelandair izlandi légitársaság közleménye szerint a kitörés egyelőre nem érinti a légiforgalmat.

Az Eyjafjallajökull tavaly április 14-i kitörése után a levegőbe került vulkáni hamu miatt  a II. világháború óta a legkiterjedtebb légtérzárlatot kellett bevezetni Európában. A kényszerintézkedés mintegy tízmillió embert érintett, és sokan megkérdőjelezték, hogy arra valóban szükség volt-e.

Egy 2011-es tudományos vizsgálat ugyanakkor arra a következtetésre jutott, hogy a hajtóművekbe kerülő hamu tönkretette volna a sugárhajtású gépek hajtóművét.