Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Elnökbuktatást akarnak a grúz tüntetők

2011.05.23. 14:56

Több százan, sokan botokkal felfegyverkezve éjszakáztak az állami tévé épülete előtt Grúzia fővárosában, Tbilisziben, írja az AFP. Harmadik napja tartanak a tüntetések a grúz fővárosban, ahol szombaton csaknem tízezres tömeg követelte az autokratikus vezetési módszerekkel vádolt Mihail Szaakasvili elnök távozását.

A hétfőn is kitartó tüntetők a rendőri erőszak ellen is tiltakoztak, a biztonsági erők ugyanis vasárnap könnygázt és gumilövedéket is bevetettek.

A belügyminisztérium állítása szerint ugyanakkor nem próbálták meg feloszlatni a tüntetéseket, kizárólag a rendőrautóknak vasrudakkal támadó csoportok ellen léptek fel. A hatóságok azt állították, hogy egészen addig engedélyezik a tüntetéseket, amíg azok békések maradnak.

Nino Burdzsanadze korábbi házelnök vasárnap már  a forradalom kezdetéről beszélt, az ellenzéki Grúz Párt pedig szerdára az arab forradalmak mintájára meghirdette a helyi harag napját.

A Franciaországban élő, és a grúz hatóságok által keresett Irakli Okruasvili volt védelmi miniszter már jelezte, hogy mindenképpen hazaérkezik majd. "Két dolgot megígérhetek: május 25-én ott leszek Tbilisziben, és május 25-e lesz a jelenlegi vezetés utolsó napja" - mondta.

Elemzők szerint ugyanakkor az ellenzék tömegtüntetései még nagyon messze vannak a forradalomtól. És a szerdai tüntetéstől sem tudni, mennyit lehet várni. A demonstrációt mindenesetre egy nappal Grúzia függetlenségének 20. évfordulója előtt tartják majd.  • Vennék
  • Hírek