A 2-es és a 3-as reaktorban is leolvadtak a fűtőelemek

2011.05.24. 11:25 Módosítva: 2011.05.24. 12:51
A fukusimai atomerőmű 2-es és 3-as reaktorában is részlegesen leolvadhattak a fűtőelemek, közölte a balesetet szenvedett létesítmény üzemeltetője, a Tepco cég. A japán kormány eközben független vizsgálóbizottság felállítását határozta el.

A Tepco energetikai társaság közlése szerint a Fukusima-1-es atomerőmű mindhárom, a március 11-i természeti csapás idején üzemben lévő reaktorában már a válság kezdeti szakaszában részben cseppfolyóssá váltak a fűtőelemek, mivel az erőmű hűtőrendszerét megrongálta a térséget sújtó rendkívüli erejű földrengés és a nyomában érkező hatalmas szökőár.

Fukusima-1-es atomerőmű 1-es blokkjának reaktorépülete
Fukusima-1-es atomerőmű 1-es blokkjának reaktorépülete

A kormány és külső szakértők már korábban is valószínűnek mondták, hogy mindhárom reaktorban bekövetkezett az atomerőmű-balesetek egyik legsúlyosabb lehetséges fejleménye. Az üzemeltető erről sokáig csak mint lehetőségről beszélt, és csak két hete csütörtökön ismerte be, hogy az 1-es reaktorblokkban teljesen leolvadtak a fűtőelemek.

A társaság vezetői most megerősítették, hogy az erőmű május eleje óta vizsgált adatai arra engednek következtetni, hogy ugyanez a folyamat játszódott le a 2-es és 3-as reaktorban is, azaz a fűtőelemek nagyobbrészt ezekben is cseppfolyóssá váltak, és a sugárzó anyag olvadéka jelenleg a (nyomás alatt lévő) reaktortartály aljában terül el.

Ugyancsak a japán kormány jóváhagyta, hogy független szakértőkből álló bizottság alakuljon a fukusimai nukleáris válság okainak kivizsgálására. A testület egyebek mellett arra is megbízást kap, hogy kidolgozza, miképpen kerülhetők el hasonló balesetek a jövőben.

A szakértői csoport élére Hatamura Jotarót, a Tokiói Egyetem emeritus professzorát, az emberi hibák kutatásának veteránját nevezték ki. A testület felhatalmazást kap arra, hogy hozzáférjen minden olyan dokumentumhoz, amely a március 11-i földregés és szökőár nyomán bekövetkezett erőműbalesetre vonatkozik, és meghallgasson minden érintettet, köztük a kormány tagjait és más tisztségviselőket is.

A bizottságnak a tervek szerint idén decemberre kell letennie az asztalra részleges, 2012 nyarára pedig végleges jelentését.

A Tepco energetikai vállalatot és a tokiói kormányt egyre hangosabban bírálják a fukusimai nukleáris válság kezelésének módja, valamint a válsághelyzetről adott szórványos, késlekedő és gyakran egymásnak ellentmondó nyilatkozatai miatt.  • Tippek
  • Árfolyam