11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28. ÉLŐ
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

A Szabadság téren lesz a Reagan-szobor

2011.05.25. 16:12

A volt amerikai first lady, Nancy Reagan képviseletében Condoleezza Rice egykori külügyminiszter és Ed Meese, a Reagan-adminisztráció igazságügy-minisztere is Budapestre érkezik június végén, hogy részt vegyen a Reagan-ünnepségen, a néhai elnök szobrának avatásán - tudta meg a budapesti amerikai nagykövetségtől szerdán az MTI.

Az Egyesült Államok 40. elnökének egész alakos szobrát - születésének századik évfordulója alkalmából - június 29-én avatják fel a Szabadság térnél, az amerikai nagykövetség közelében. Az eseményen beszédet mond Reagan igazságügy-minisztere. Így már két köztéri szobor tiszteleg majd Reagan emléke előtt Budapesten; 2006 szeptemberében a Városligetben mellszobrot állítottak az elnöknek. Reagan 1981 és 1989 között  volt az Egyesült Államok elnöke.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes korábban úgy nyilatkozott: Magyarország és Közép-Európa politikusainak többsége egyetért abban, hogy Reagan, Mihail Gorbacsov volt szovjet vezető és II. János Pál pápa bontották le a vasfüggönyt. Azt mondta, Reagan ezért egy jelentősebb emlékművet érdemel Budapesten. Az amerikai Reagan Alapítvány közlése szerint négy európai városban - Budapesten kívül Londonban, Krakkóban és Prágában - rendeznek centenáriumi megemlékezéseket június 27 és július 4. között. Reagan-szobrot avatnak a brit fővárosban is.

Nancy Reagan a férje emlékét ápoló alapítvány közlése szerint azt mondta, "Ronnie-t annyira megérintette volna, hogy 100. születésnapját Londonban és Közép-Európában is megünneplik". Hozzátette, a volt amerikai elnök különös kötődést érzett a szabadságukért küzdő népek iránt. Az alapítvány Condoleezza Rice-t is idézte, aki úgy fogalmazott: a szabadság előmozdítására irányuló reagani örökség megváltoztatta a világot, s ez ma éppúgy érvényes, ahogy a berlini fal leomlásakor és a hidegháború befejeződésekor volt, különösen Közép-Európában.

Az alapítvány közlése szerint a június 28-29-ei ünnepségek sorában Budapesten centenáriumi gálavacsorát adnak a Parlament vadásztermében Orbán Viktor miniszterelnök részvételével.  • Hírek
  • Bankszámla