Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Már csak pöfékel a Grimsvötn

2011.05.25. 15:24 Módosítva: 2011.05.25. 15:54
Szerda hajnal óta nem lövell hamut, csak gázt egy izlandi meteorológus szerint az izlandi Grimsvötn tűzhányó, amelynek hamufelhője megbénította több észak-európai ország légterét.

A jelek szerint megszűnőben van a hamutermelés, közép-európai idő szerint hajnali négy óta lényegében csak gáz jön, hamu nem a vulkán kráteréből – közölte Hrafn Gudmundsson. Hasonlóan vélekedett David Rothery is, aki egy brit egyetem szakértője.

Szombaton tört ki a Grimsvötn vulkán, amelynek ez volt 1873 óta a legerősebb aktivitása. A tűzhányóból eredő hamufelhő miatt kedden törölni kellett skóciai és észak-angliai légi járatokat. Szerdán bezártak három németországi repülőteret – a berlini Tegelt, továbbá a hamburgi és a brémai légikikötőt –, igaz, ezeket még a nap folyamán újra megnyitják.

Az európai légiirányító szövetség, az Eurocontrol szerint kedden ötszáz, szerdán a németországi repülőterek átmeneti bezárása miatt nagyjából hétszáz járatot töröltek.

Szerda délutánra feloldották a légtérzárlatot a legnagyobb észak-németországi, valamint a berlini repülőtereken, a káosz azonban nem szűnt meg. A hatóságok közlése szerint immár valamennyi érintett repülőtér fogad, és indít gépeket, azonban a délelőtti járatkimaradások miatt jelentős fennakadásokkal, késésekkel kell számolni.

Az újabb vulkáni aktivitás ennek ellenére nem járt akkora felfordulással, mint tavaly egy másik izlandi tűzhányó, az Eyjafjallajökull kitörése, amely miatt hat napra lezárták az európai légtér nagy részét. A járattörlések akkor több mint tízmillió embert érintettek, és a légitársaságokat egyes számítások szerint összesen több mint másfél milliárd dollár kár érte.