Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Megszavazták a kisebbségi nyelvhasználati törvényt Szlovákiában

2011.05.25. 19:01 Módosítva: 2011.05.25. 20:16
A kormánykoalíció hosszas vita után megszavazta a szlovák parlamentben a kisebbségi nyelvhasználati törvényt. Hetvennyolc szavazatot kapott a kezdeményezés, írja a bumm.sk.

A törvény elfogadását az ellenzéki képviselők zajongással fogadták, az SNS és a Smer következetesen a tervezet ellen szavazott. A kezdeményezésbe végül teljesen beledolgozták Igor Matovič, az Egyszerű Emberek vezetőjének javaslatait, így több pontban eltér a Híd és a minisztérium által kidolgozott, második olvasatba utalt verziótól, olvasható a bumm.sk hírportálon.

Húszról tizenöt százalékra csökken például a nyelvhasználati küszöb, viszont csak abban az esetben kerülhetnek újabb falvak a jegyzékbe, ha két egymást követő népszámlálás megerősíti a nemzeti kisebbségek növekvő számát az adott településen. A jegyzékből való törléshez három népszámlálás adatai – és a 15 százalékos határ alá csökkenés – szükségesek.

A kétnyelvű községek 2012 júniusa után mindkét nyelven kiadják majd az anyakönyvi és halotti kivonatokat, a kisebbségek képviselőinek joga lesz anyanyelvén kommunikálni a hivatallal. A települések ülései a képviselők és a polgármester jóváhagyása esetén a kisebbség nyelvén is folyhatnak, az anyakönyveket szlovákul vezetik majd.

A törvény július elsején léphet hatályba, de csak akkor, ha Ivan Gašparovič államfő aláírja a határozatot. Ellenkező esetben ismét a parlament elé kerül az ügy.

"Néhány területen visszalépés"

Berényi József, az ellenzéki Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke szerint a szlovák kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítása a kisebbségek, a szlovákiai magyarság szempontjából "alig értékelhető eredmény, sőt néhány területen visszalépés".

"A most elfogadott törvénymódosítás messze van attól a javaslattól, amelyet Rudolf Chmel miniszterelnök-helyettes terjesztett elő. Az eredeti szándékot – hogy az államnak legyen kötelessége biztosítani a kisebbségiek nyelvhasználatát a hivatalokban, és ne pedig a kisebbségieknek kelljen követelniük azt – nem sikerült megvalósítani" – mondta Berényi.

Bugár Béla viszont úgy véli, hogy értelmes kompromisszum született. "Mi sokkal többet akartunk, kollégáink sokkal kevesebbet, de ez előrelépés" – nyilatkozta a Híd magyar-szlovák párt elnöke.