Mladics becsoszogott a kihallgatásra

2011.05.26. 20:07 Módosítva: 2011.05.26. 23:28

Ratko Mladics megjelent Belgrádban a háborús bűnök ügyében ítélkező szerbiai törvényszék épületében a különleges bíróság előtt, ahova autókonvojjal szállították át a belügyminisztérium épületéből, jelentette az AFP.

A meghallgatást Mladics rossz egészségi állapota miatt meg kellett szakítani, az orvosok pénteken döntenek róla újból, hogy kihallgatható-e. Milos Saljics védőügyvéd azt mondta, hogy a bíró próbálta kikérdezni a volt tábornokot, azonban Mladics nem volt képes válaszolni.

mladic3

Mladics a bíróságon a szerb állami tévé felvétele szerint nehézkesen járt, az AFP-nek nyilatkozó bírósági forrás szerint rossz fizikai állapotban van. Sötétzöld ruhát és baseball-sapkát viselt.

A B92 szerb rádió szerint Mladicsnak nem volt Radovan Karadzsicshoz hasonló szakálla, és más módszerrel sem álcázta magát csütörtök hajnali elfogásakor.

A 69 éves extábornoknak már tíz éve is komoly gyomor- és szívpanaszai voltak. Családja tavaly holttá nyilvánítását kezdeményezte mondván ilyen hosszú bujkálást biztos nem élt túl orvosi segítség nélkül. Egyik karja állítólag betegsége miatt lebénult, nem tanúsított ellenállást elfogásakor. A hatóságok két pisztolyt találtak nála.

A szerb ügyészség szerint hét napon belül adhatják ki Mladicsot a hágai nemzetközi büntetőbíróságnak. Ez azonban attól is függ, hogy egészségi állapota alapján mikor fejezhetik be az eljárást.

000 Par6296728

Közben Belgrádban tüntetők gyülekeznek a belvárosban, sokan zászlókat lengetnek, és Mladics szabadon engedését követelik. A Facebookon is meghirdették este nyolcra a demonstrációt.

Lazarevóban (Lázárföld) is több százan gyülekeztek a ház előtt, ahol állítólag Mladicsot elfogták. Nem tudni, hogy ők is Mladics szabadon engedéséért gyűltek-e össze, de a beszámolók szerint ellenségesek a tévéstábokkal.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás