Tovább vitáztak a magyar alkotmányról a szlovák parlamentben

2011.05.26. 21:06

A szlovák ellenzék élesen magyarellenes, Orbán Viktor és kormánya politikáját revizionistának, a közép-európai régió számára veszélyesnek minősítő kirohanásaival folytatódott Pozsonyban az a parlamenti vita, amelynek végén a testület nyilatkozatban reagálna az új magyar alkotmányra.

A nyilatkozat tartalma egyelőre nem ismert, a képviselők előtt két javaslat is fekszik. Az egyik tervezetet a szlovák külügyminisztérium, a másikat az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) terjesztette a törvényhozás elé.

A külügyi bizottság és a kormány a külügyminisztérium tervezetét ajánlotta elfogadásra. A javaslat szerint Szlovákia jószomszédi kapcsolatokra törekszik Magyarországgal, tudomásul veszi annak alaptörvényét, ám nem fogadja el a törvénynek úgymond az államhatáron átnyúló rendelkezéseit.

Az SNS tervezete sokkal élesebben fogalmaz. Feszültség szításával, Szlovákia elleni támadásokkal vádolja Magyarországot, és felszólítja, hogy módosítsa a nemrégiben elfogadott alkotmány, illetve más törvények azon cikkelyeit, amelyek a tervezet szerint sértik a környező országok szuverenitását. Felszólítja Budapestet arra is, hogy tartsa be a nemzetközi normákat.  • Hírek
  • Hírek