Kisebb tűz volt a Fukusima-2-ben

2011.05.27. 07:52 Módosítva: 2011.05.27. 08:21

Kisebb tűz ütött ki pénteken a Fukusima-2 atomerőmű egyik üzemegységében. A lángokat rögtön eloltották, radioaktív anyagok nem kerültek a környezetbe – közölte az atomerőművet üzemeltető vállalat, a Tepco.

Abban az erőműben történt a tűzeset, amelyik a márciusi földrengésben és szökőárban megrongálódott Fukusima-1 atomerőmű közelében található. Az egyes reaktorhoz kapcsolódó áramelosztó szekrény kapott lángra a létesítmény alagsorában. Senki sem sérült meg.

Ezzel egy időben az atomerőművek környékét közepes erősségű, 4,7-es fokozatú földrengés rázta meg. A földmozgás központja Fukusima prefektúrában volt Hamadori település közelében, tíz kilométerre a földfelszín alatt. A rengéseket érezni lehetett a szomszédos prefektúrákban, de még Tokióban is.

Károk nem keletkeztek, szökőárriadót sem rendeltek el.

A nap folyamán ez már az ötödik olyan földrengés volt Honsú sziget területén, amely meghaladta a négyes fokozatot.

A japán kormány bejelentette, hogy pénzt ad a sugárszennyezett talaj cseréjére a fukusimai óvodák és iskolák területén. A szükséges méréseket június elején végzik el, és megkezdődik a talajcsere. Az állami tanintézetek esetében az összes költséget, míg a magániskolák esetében az összeg felét állja az állam. A szennyezett földet hermetikus zsákokba pakolják, és föld alatti tárolókba szállítják.

Jelenleg a Fukusima prefektúra területén található iskolák és óvodák többségének udvarán nem játszhatnak a diákok. Az ablakokat nem nyitják ki, hogy megakadályozzák a sugárzó részecskék bejutását az épületekbe, de a nyár közeledtével melegszik az idő, ami egyre nagyobb gondokat okoz.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport