Néhány százan tüntettek Mladics elfogása ellen

2011.05.27. 06:31 Módosítva: 2011.05.27. 09:56

Körülbelül ötszáz ember vett részt csütörtökön Újvidéken egy ultranacionalista tüntetésen, amelyet Ratko Mladics elfogása miatt rendeztek. A tüntetők be akartak hatolni a Borisz Tadics szerb elnök vezette Demokrata Párt helyi székházába, de ezt megakadályozták a rendőrök – jelentette a Beta hírügynökség.

A Vajdasági Rádió és Televízió híradása szerint körülbelül ezren gyűltek össze. A tüntetők egy része be akart jutni a tévé épületébe, de a rendőrök őket is visszaverték. Ketten megsérültek.

Százan Belgrád központjában is összegyűltek az este, de ott nem történt incidens, és a csoport gyorsan feloszlott. Ennek ellenére a főváros központjában éjszaka még sok rohamrendőr állt készenlétben.

A boszniai szerb hadsereg háborús bűncselekményekkel vádolt egykori parancsnokát csütörtökön reggel fogták el a Belgrádtól nyolcvan kilométerre északkeletre fekvő vajdasági Lázárföldön (Lazarevo). Emiatt Belgrádban és más szerbiai városokban jelentősen megszigorítják a biztonsági intézkedéseket, többek között a külföldi nagykövetségek, konzulátusok védelmét. Mladics sok szerb nacionalista szemében a boszniai háború hőse.

A vajdasági Magyar Szó beszámolója szerint a Nagybecskerek (Zrenjanin) közelében fekvő faluban is kialakult egy spontán tüntetés, körülbelül száz helybéli tiltakozott Mladics rokonának a háza előtt. Még egy pótkocsit is az épület elé vonszoltak, hogy ne lehessen lefényképezni.

A szerbiai pártok többsége üdvözölte Mladics letartóztatását. Csak a radikálisok ítélték el a lépést, szerintük a szerb kormány a volt tábornok kiadatásával súlyosan megsértette a nemzeti és állami érdekeket.