Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Spanyol uborka okozta a német hasmenésjárványt

2011.05.27. 20:41 Módosítva: 2011.05.27. 20:42
A fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 700, a halálesetek száma pedig péntek délutánra hétre nőtt. A dánokat is veszélyeztette az uborka.

A spanyol hatóságok pénteken este értesítették az Európai Bizottságot, hogy ideiglenesen bezártak két üzemet Málaga és Almería megyékben, mert feltételezik róluk, hogy onnan szállítottak fertőzött uborkát Németországba.

Németországban csütörtökön vált ismertté, hogy az EHEC bélbaktérium kiváltotta hasmenésjárvány kórokozóját a Spanyolországból importált salátauborkán találták meg.

A spanyol hatóságok a két szóbanforgó üzemből talaj- és vízmintákat vettek, és vizsgálják a terményeket is.

A dánokat is veszélyeztette az uborka

Németország illetékesei az Európai Unió gyors riasztási rendszerén (RASFF) keresztül tájékoztattak arról is, hogy egy vélhetően szintén fertőzött spanyol rakományt Dániába vittek. A dán hatóságoknak sikerült ezt az uborkaszállítmányt felkutatni és kivonni a forgalomból, és biztosították Brüsszelt, hogy a termékből nem jutott más tagországba.

A coli bélbaktérium egyik válfaja, az EHEC baktérium kiváltotta fertőzés május közepén Észak-Németországban kezdődött. A fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 700-ra emelkedett, a halálesetek száma pedig péntek délutánra hétre nőtt.  • Vennék
  • Hírek